Акциите на Apple тръгнаха надолу заради iPhone 13

Акциите на Apple тръгнаха надолу заради iPhone 13

Акциите на Apple тръгнаха надолу заради iPhone 13

Акциите на Apple поевтиняха след съобщения, че може да намали производствените си цели за iPhone 13 поради глобалния недостиг на компютърни чипове, предаде „Би Би Си“.

Технологичният гигант очакваше да направи 90 млн. устройства в последното тримесечие на 2021 година, но сега трябваше да каже на партньорите си, че ще се справи само с около 10 млн. бройки според източници на изданието Bloomberg.

След тази новина цената на акциите на Apple падна с 1.2%. Пострадаха и производителите на полупроводници Broadcom и Texas Instruments. Техните ценни книжа поевтиняха с 1% заради неуспех да доставят на своя партньор достатъчно чипове навреме.

През септември Apple лансира 4 нови модела iPhone – 13, 13 mini, 13 Pro и 13 Pro Max. предварителните им поръчки стартираха на 17 септември, а доставките – седмица по-късно.

През юли изпълнителният директор Тим Кук предупреди инвеститорите, че недостигът на компоненти може да засегне продажбите на iPhone и iPad. Инвестиционната фирма Wedbush прогнозира, че Apple ще има недостиг от над 5 млн. броя от новия си модел смартфон за празничния сезон, ако потребителското търсене задържи темпото си.

Анализаторите калкулират, че недостигът на чипове не е „притеснителен“, тъй като очакват устройствата да бъдат налични в началото на новата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ