Амакидс - академията за силен старт в училище

Manager News

Една от най-бързоразвиващите се в световен мащаб, и без еквивалент в България, академии за когнитивно и интелектуално развитие на деца Амакидс вече има представителства в 12 български града, и продължава да разширява дейността си. За смисъла на допълнителните ментални занимания за деца, резултатите от тях и новаторските методи на преподаване, разказва ръководителят на академията за България Момчил Воденичаров

- Г-н Воденичаров, откога съществува академията Амакидс и откога развива дейност в България?

- Оповестяването на първата методика на академията e през недалечната 2013 г., а след около година тестване първи наш център отваря врати през 2014 и в Украйна. Днес Амакидс е организацията за интелектуално развитие с доминиращо присъствие на територията на Русия и най-голямата в пределите на Европа с ексопненциално развиваща се франчайзинг мрежа със своите близо 900 центъра, и над 250 хиляди курсисти. Основният фокус в дейността на академия "Амакидс" е хармоничното развитие на интелекта, паметта, повишаване на вниманието на децата. На централно равнище академия "Амакидс" работи с основен фокус към създаване на нови и допълване на вече съществуващите си методики като: "Ментална аритметика", "Меморика" (програма за развитие на паметта), "Либерика" (методика за развиване на скоростно четене) и "Спийдкюбинг" (скоростно нареждане на кубче Рубик и пирамида). Всяка от тях функционира чрез използване на компютърни и интернет-технологии, а освен това всяка наша методика е с международно регистрирани права върху интелектуална собственост. От 2016 година в България отваря първия наш център по ментална аритметика. Със стартиране на новата учебна 2019/2020 година започваме да популяриризраме и останалите уникални за страната и по същността си програми.

Занимаващите се по нашата методика деца получават по-уверен старт в училище, възприемат с лекота обема от материал, преподаван в днешно време. В международен аспект децата започват да се ползват с по-особен статут и внимание именно с оглед на придобитите способности, които впечатляват със скоростта на реакциите, отсяването на информация и вземането на решения.

Един от приоритетите на образованието през ХХI в. е развитието на творческа личност с ясно изразена личностна позиция, която може бързо да се адаптира в променящия се свят. В образователната система има тенденции към прилагането на културен модел на образование, който удоволетворява познавателните потребности на учениците и създава условия за формиране на творческа личност.

- Какви са най-често вашите клиенти ? Кои са най-популярните програми у нас?

- Наши клиенти са всички онези родители, които са взели решение да заложат на креативното и тествано във времето допълнително обучение, което децата не могат да получат на много места в страната през класическото училищно образование. Имаме курсисти, които правят първите си творчески крачки именно с нас - това, разбира се, са най-малките (4-6 години). За порасналите пък спомагаме за доразвиване на интелектуалния потенциал - с нас те откриват, че винаги може повече.

Като първо представена, методиката, която набра сериозна скорост при нас е менталната аритметика. Тя определено отключва вратите на интелекта, но само за да даде път и на останалите познавателни способности като запаметяване, четене и вземане на логически решения.

Над 700 деца са прекрачили прага на академията именно с акцент върху менталната аритметика като до края на годината планираме да удвоим броя на курсистите, заети във всички направления. През последната година наблюдаваме пик и в постиженията на децата,наши призьори в международни състезания и ежемесечни класации.

- Какъв е профилът на потенциалните ви партньори за франчайз?

- Следвайки относително стандартен франчайз модел, организацията на работата в нашите центрове почива на позната схема на райониране. Правилната геометрия на разположение генерира ефективност във всяко ниво от дейността ни. Наши партньори стават хора, които искат да дадат добавена стойност от своята работа на обществото. В допълнение - не дават последните си спестявания за бизнес и не очакват да работят за заплата на собствен гръб - искат повече. Макар и ръководители на привидно разпръснати центрове в страната, бъдещите ни партньори са запознати с термина екипна игра, екипен дух. Добрите идеи губят стойността си ако не са подкрепени. Опората се гради в екипа, лидерът само задава посоката. Единственото изискване за тях е образованието да е нещо, в което искат да вложат себе си и уменията си. Изискване е да представят визия за развитие, финансов план. Искаме да привлечем партньор, който е помислил с какво се изправя, задал си е ключови въпроси и  е успял за себе си да намери отговори на повечето от тях. Подаваме ръка във всеки етап от отварянето на центъра, и влизаме с идеята, че хората решили да дадат началото на нещо ново освен нюх разполагат и с базови бизнес познания. Рамката на сътрудничеството е толкова широка колкото е и нуждата. За стартиращи центрове се стремим да дадем възможно най-силен тласък с цялата информация и примерна стратегия, която следваме ние самите. За стартирали центрове - стоим наблизо, задаваме въпроси и отликваме на такива.

- Как виждате дейността на академията след 5 години?

- Виждаме се фокусирани изключително и само в услуга на обществото, и детско-юношеското развитие. Мрежа от отдадени преди всичко на каузата, но и на собственото си развитие находчиви личности. Бизнесът на бъдещето е бизнесът в името на хората.

Николай Нейчев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ