Американски компании спират продажби и поддръжка в Русия

Американски компании спират продажби и поддръжка в Русия

Редица американски компании предприеха действия, ограничаващи работата им в Русия след инвазията на страната в Украйна. В своя публикация „Ройтерс“ обобщава част от мерките.

Технологичният гигант Apple спря продажбите на iPhone и други свои продукти, а приложенията на руските държавни медии RT News и Спутник са блокирани от магазина за апликации App Store във всички държави по света освен Русия. Ограничена е и работат на Аpple Pay на територията на Русия, а потребители масово алармират за проблеми при плащане и с Google Pay или Samsung Pay.

Airbus прекрати изпращането на резервни части за страната и подпомагането на местните авиокомпании, но каза, че анализира дали инженерният център на компанията в Москва може да продължи да предоставя услуги на местни клиенти на фона на санкциите от Запада.

Boeing спря поддръжката за руски авиокомпании, а енергийната компания Exxon Mobil заяви, че ще напусне Русия.

Ford Motor обяви, че заради руската инвазия временно прекратява операциите си в страната. Освен това фондът на компанията ще дари 100 хил. долара за хуманитарна подкрепа за Украйна.

Западните държави постепенно засилват санкциите срещу Русия, включително с изключването на няколко руски банки от глобалната финансова система SWIFT. Ограниченията удариха рублата и принудиха централната банка да повиши лихвените проценти, докато Москва отговори с временно ограничаване на продажбите на руски активи от чужденци.

По-рано през седмицата стана ясно, че американските Mastercard и Visa блокират операциите на няколко руски финансови институции в мрежите си в съответствие с правителствените санкции.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки