Бизнесът с чипове вдига печалбата на Samsung

Бизнесът с чипове вдига печалбата на Samsung

Бизнесът с чипове вдига печалбата на Samsung

Тримесечната печалба на Samsung Electronics е скочила отново благодарение на отличното представяне на бизнеса на компанията с чипове, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейският технологичен гигант обяви днес, че печалбата му за периода октомври-декември е скочила със 74 процента до 12 трилиона вона (11,2 милиарда долара) спрямо 6,9 трилиона вона преди година. Анализаторите очакваха показателят да бъде на равнище 11 трилиона фона според компанията за финансови услуги FactSet.

Продажбите и оперативната печалба също са нараснали в съответствие с плановете на Самсунг. Продажбите са се увеличили с 24 процента до 66 трилиона вона (61,6 милиарда долара), а оперативната печалба за тримесечието е нараснала с 64 процента до 15 трилиона вона (14 милиарда долара).

Годишната оперативна печалба на компанията е била 53,7 трилиона вона (50,2 милиарда долара) през 2017 година, подобрявайки предишния рекорд от 36,8 трилиона вона за 2013 година, допълва Ройтерс.

Водещият бизнес за полупроводници на Samsung продължава да носи рекордна печалба. Подразделението, доставящо чипове, които служат на центрове за данни, сървъри, мобилни устройства и компютри да съхраняват данни и бързо да работят с много програми, е генерирало оперативна печалба от 10,9 трилиона вона (10,1 милиарда долара) през разглежданото тримесечие при продажби от 21,1 трилиона вона (19,7 милиарда долара).

Другите подразделения обаче отчитат по-ниска печалба или по-слабо впечатляващ растеж на показателя. Печалбата от мобилното подразделение е спаднала, като Samsung увеличи маркетинговите разходи за реклама на смартфоните Galaxy. Подразделението за телевизори и екрани отчита ниска печалба.

За сегашното тримесечие от Samsung прогнозират, че търсенето на чиповете на компанията ще остане силно, а подразделението за мобилни телефони ще подобри резултатите си, тъй като технологичният гигант трябва да пусне тази пролет смартфона си Galaxy S9.

След публикуването на финансовите резултатите Samsung обяви разделяне на акциите си в отношение 50:1, което ще направи скъпите акции на компанията по-достъпни и ще увеличи търгувания обем. Samsung също така обяви рязко повишение на дивидентите за акционерите, като ще похарчи 50 процента от свободния си кешов поток за изплащане на дивиденти.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ