Икономиката на страната се свива с 1,8% на годишна база през първото тримесечие

Икономиката на страната се свива с 1,8% на годишна база през първото тримесечие

Икономиката на страната се свива с 1,8% на годишна база през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт на България се свива с 1,8% в сравнение със същия период на предходната година. Това показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт. Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. се отчита повишение от 2,5%.

През първото тримесечие на 2021 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се понижава с 1,7%. Спадът на брутната добавена стойност се определя от регистрираното намаление при: Култура, спорт и развлечения; други дейности; дейности на домакинствата като работодатели; недиференцирани дейности на домакинствата по производство на стоки и услуги за собствено потребление; дейности на екстериториални организации и служби – 7,3%, Добивна промишленост; преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване – 6,0%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – 5,8%, Строителство – 3,6%

Πo oтнoшeниe нa ĸoмпoнeнтитe нa ĸpaйнoтo изпoлзвaнe влияниe зa peгиcтpиpaния иĸoнoмичecĸи cпaд имa изнocът нa cтoĸи и ycлyги - c нaмaлeниe oт 5,9%. Bнocът нa cтoĸи и ycлyги ce yвeличaвa c 1,9% в cpaвнeниe c пъpвoтo тpимeceчиe нa 2020 гoдинa.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през първото тримесечие на 2021 г. възлиза на 27 054 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат  912 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1,622815 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 16 671 млн. долара и съответно на 2411 долара на човек от населението. Преизчислен в евро, БВП е съответно 13 833 млн., като на човек от населението се падат 2000 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през първото тримесечие на 2021 г. възлиза на 23 128 млн. лв. по текущи цени.

За крайно потребление през първото тримесечие на 2021 г. се изразходват 84,1% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 13,9% о от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения

Според сезонно изгладените данни през първото тримесечие на 2021 г. БВП нараства спрямо предходните три месеца с 2,6 %. Брутната добавена стойност в икономиката нараства с 2.6%.

По предварителни данни за първото тримесечие на 2021 г. крайното потребление нараства с 2,1 на сто, докато бруто капиталообразуването намалява с 2%. Износът на стоки и услуги повишава равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 6,7%, а вносът на стоки и услуги - с 2,7%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ