Британската икономика задмина нивото си от преди пандемията

Британската икономика задмина нивото си от преди пандемията

Британската икономика задмина нивото си от преди пандемията след по-бърз от очакваното темп на растеж през ноември, предаде Блумбург.

Според данните на националната  Националната статистическа служба брутният вътрешен продукт на Великобритания е нараснал с 0,9% през ноември спрямо октомври, когато е бил отчетен ръст от 0,2%. Така икономиката на страната надминава равнището, на което се намираше преди въвеждането на първия локдаун заради COVID-19. Британската икономика вече е с 0,7% над нивото от февруари 2020 година.

През ноември е бил постигнат ръст във всеки сектор, като по-добро от очакваното представяне е било регистрирано при услугите, промишлеността и строителството. Икономистите обаче очакват свиване през декември и януари, когато вирусът доведе до масови отсъствия на служители и отмяна на редица събития.

На тримесечна база брутният вътрешен продукт на Великобритания ще достигне или подмине нивото от края на 2019 г., освен ако през декември не бъде регистриран спад от повече от 0,2%. От Блумбърг прогнозират понижение с 0,5% за последния месец на годината.

Британската търговска камара посочи, че тези резултати няма да бъдат устойчиви и че рисковете за икономиката се натрупват.

„Нарастващата инфлация и продължаващите проблеми с веригите на доставки означават, че перспективите пред икономическият растеж на Великобритания ще останат под натиск за по-голямата част от 2022 г.“, коментира Сурен Тиру, ръководител на икономическото подразделение в организацията.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ