Британските офиси ще останат безлюдни още месеци

Британските офиси ще останат безлюдни още месеци

Британските офиси ще останат безлюдни още месеци

Офисите и работните пространства в Англия вероятно ще останат безлюдни още дълго време според плана на премиера Борис Джонсън за поетапен рестарт на съсипаната икономика, която беше потънала в изкуствена летаргия при локдауна за COVID-19, предаде Ройтерс.

Финансовите кантори и небостъргачите на лондонския хоризонт - от хеджфондовете в Мейфеър и адвокатските камари в Холбърн, до търговските етажи на Ситито и Канари Уорф - се опразниха след почти година на ограничения.

Големи банки, адвокатски компании и инвестиционни фондове сведоха до минимум персонала в офисите си и пратиха останалите сътрудници да работят дистанционно преди месеци. Така една от най-големите финансови столици в света престана да живее в обичайното си оживление.

Магазините за обувки, кафенетата и пъбовете във финансовия район затвориха, някои от тях завинаги.

При представянето на четириетапния план за сваляне на ограничениятa Джонсън предупреди, че няма да има свят без COVID-19 и хората трябва да се приспособят към новия коронавирус така, както са го направили с грипа.

Той обаче не даде конкретна дата, на която да се сложи край на дистанционната работа - една от най-големите промени в световната трудова практика от десетилетия.

Хората трябва да продължат да работят от вкъщи, когато могат, каза Джонсън пред парламента.

Краят на офисите, който някои вече прогнозираха, принуди компаниите да преценят дали трябва да плащат за обширните пространства в централен Лондон. В тези условия транспортната система в града беше тласната към фалит заради липсата на пътници, които да отиват до работните си места и да се прибират у дома.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг каза миналата година, че почти половината от служителите му вероятно ще работят извън офисите през идните от пет до 10 години.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред