Десет европейски града скочиха срещу Airbnb. Искат ЕС да се намеси

Десет европейски града скочиха срещу Airbnb. Искат ЕС да се намеси

Амстердам, Барселона, Берлин, Бордо, Брюксел, Краков, Мюнхен, Париж, Венеция и Виена се обединиха срещу Airbnb и други сайтове за краткосрочно отдаване на жилища под наем. Големите европейски градове се обърнаха за помощ към ЕС с мотивите, че този вид бизнес изключва местните жители от жилищния пазар и променя облика на кварталите.

В писмо до Брюксел десетте града отбелязват, че „експлозивният растеж на платформите за краткосрочни наеми в глобален план трябва да бъде включен в дневния ред на следващата Европейска комисия (ЕК)”, предаде „Гардиън”.

През април генералният адвокат на Съда на ЕС излезе с необвързващо становище, че според директивите на Европейския съюз (ЕС) Airbnb трябва да бъде смятана за дигитален доставчик на информация, а не за традиционна агенция за недвижими имоти.

Ако този статут бъде потвърден от съда, това ще позволи на Airbnb и на други сходни платформи да оперират свободно във всички страни от ЕС. Той, също така, ги освобождава от всякаква отговорност да гарантират, че собствениците на имоти се съобразяват с местните правила за регулиране на ваканционните имоти под наем.

„Европейските градове смятат, че жилищата трябва да бъдат използвани най-вече за живеене.В много градове има сериозен недостиг на жилища. Там, където домовете могат да бъдат отдавани под наем на по-изгодни цени за туристите, те изчезват от традиционния жилищен пазар”, се посочва в писмото.

Според представителите на градовете местните власти трябва да могат да предотвратяват негативните последици от бума на краткосрочното отдаване на ваканционни жилища под наем, като ръст на наемите за постоянните жители и трайна „туристификация“ на кварталите чрез въвеждането на собствени регулации в зависимост от положението на място.

„Смятаме, че градовете са в най-добра позиция да разбират нуждите на жителите си. Те винаги са можели да регулират местната дейност чрез градско планиране и жилищни правила. Генералният адвокат изглежда намеква, че това вече няма да е възможно, когато става дума за интернет гиганти“, казва се в писмото.

След няколко години на силен растеж Airbnb има към момента над 18 хил. обяви за имоти в Амстердам и Барселона, 22 хил. в Берлин и близо 60 хил. в Париж. Данни на активистката група InsideAirbnb показаха миналата година, че над половината от обявите се отнасят за цели апартаменти или къщи дори в градове, където краткосрочното отдаване на жилища под наем беше ограничено от местните власти. До 30% от обявите се отнасят за домове, които могат да бъдат наемани за три или повече месеца на година.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ