Доставчик на чипове за Apple строи завод за 12 млрд долара в САЩ

Доставчик на чипове за Apple строи завод за 12 млрд долара в САЩ

Доставчик на чипове за Apple строи завод за 12 млрд долара в САЩ

Тайванският производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Со (ТМЅС) ще построи завод за полупроводници в Аризона, предаде Си Ен Би Си.

Решението на компанията идва на фона на растящите притеснения на Вашингтон за сигурността на от веригата за доставки на технологичния сектор, която е концентрирана в Азия.

Разходите по проекта се оценяват на 12 млрд. долара, като от TSMC твърдят, че той ще създаде 1 600 работни места. Очаква се строителството да започне през 2021 г., като това ще е вторият завод на компанията в САЩ.

Зaвoдът щe пpoизвeждa ocнoвнo 5-нм чипoвe, които са най-високият клас в индустрията днес.

Изграждането на нов завод в САЩ най-вероятно цели да омилостиви администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която критикува зависимостта на американските фирми от азиатски доставчици, и по-конкретно от такива, базирани в Китай.

Макар че TSMC е тайванска фирма, тя има заводи в Китай и работи с големи китайски компании като Huawei. TSMC доставя чипове и за Apple, като компанията е третият най-голям производител на полупроводници в света след Samsung и Intel.

Тази година администрацията на Тръмп обмисляше приемането на закон, които да задължи компаниите, използващи aмepиĸaнcĸo oбopyдвaнe зa пpoизвoдcтвo нa чипoвe, да искат лиценз, преди да могат да работят с Huawei.

„Тази сделка подсилва американската национална сигурност във време, когато Китай опитва да наложи доминация върху високите технологии и да поеме контрола върху критични индустрии“, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в Twitter.

 От TSMC заявиха ,че са решили да построят този завод на база на „взаимно разбиране и поет ангажимент за подкрепа на федералното правителство на САЩ и щата Аризона“.

„Този проект е от критично стратегическо значение за жизнената и и конкурентоспособна екосистема за производство на чипове в САЩ, която позволява на водещите американски компании да изграждат високотехнологични продукти в рамките на страната и да се възползват от близостта на завод от световна класа“ , се казва в изявлението на компанията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ