Джордж Сорос си купи дял във фирма за данни

Джордж Сорос си купи дял във фирма за данни

Джордж Сорос си купи дял във фирма за данни

Двама „тежки нападатели“ от инвестиционния свят наскоро си купиха дялове във фирмата за данни Palantir, подкрепена от Питър Тийл, която започна да търгува на Уолстрийт през септември.

Soros Fund Management (SFM), ръководена от милиардера и филантроп Джордж Сорос, и компанията Third Point на инвеститора Даниел Льоб в петък разкриха, че притежават акции в Palantir, предаде CNN.

Придобитите от SFM ценни книжа са 18.5 милиона, докато Third Point е откупила по-скромен дял от 2.4 милиона. Според Комисията за ценни книжа и борси инвестицията на Сорос е на стойност около 175 млн. долара или 9.50 долара на акция.

Palantir стана публична чрез директно листване на акциите на Нюйоркската фондова борса, което означава, че не е било необходимо продаването на нови акции. Това е начинът, по- който и компании като Spotify и Slack излязоха на Уолстрийт.

Фирмата, която има много правителствени клиенти по света, участва в подпомагането на проследяването на данни за разпространението на новия коронавирус, както и за потенциалните доставки на ваксини, но около нея има противоречия относно взаимоотношенията с правителствените агенции и огромните бази данни, които проследява. Това поражда опасения относно сигурността на потребителите.

Платформите Apollo, Gotham и Foundry на компанията се използват и за мониторинг на терористична дейност. Големи бизнеси също използват услугите на Palantir, за да анализират информация, свързана с клиентите си.

От бранда заявиха, че приходите през третото тримесечие са нараснали с 52% до 289.2 млн. долара спрямо същия период миналата година и е била увеличена прогнозата за приходите за цялата година. Същевременно обаче бяха регистрирани и загуби на стойност малко над 850 млн. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ