Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по 1000 долара на секунда от ваксините

Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по 1000 долара на секунда от ваксините

Ново прочуване на Народния алианс за ваксини (People's Vaccine Alliance) показва, че компаниите зад две от най-успешните ваксини срещу COVID-19 - Pfizer, BioNTech и Moderna, изкарват общо 65 000 долара на минута благодарение на своите препарати, съобщи Оксфам.

Тези компании са продали по-голямата част от ваксините си на богати страни, пренебрегвайки държавите с по-ниски доходи. Според проучването по-малко от 1% от дозите на ваксината на Pfizer и BioNTech са стигнали до бедни страни, докато при Moderna процентът е 0,2. В същото време 98% от хората в страните с ниски доходи не са напълно ваксинирани.

„Pfizer, BioNTech и Moderna използват монопола си, за да дадат приоритет на най-изгодните от финансова гледна точка договори с богатите държави, изоставяйки по-бедните страни“, коментира Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини на народа.

Въпреки че са получили публично финансиране от над 8 млрд. долара, трите корпорации отхвърлят призивите за трансфер на технология и ноу-хау с производители в страните с ниски и средни доходи, чрез Световната здравна организация. Този ход би могъл да увеличи глобалните доставки и да спаси милиони животи. В случая с Moderna отказът от споделяне на технология идва на фона на натиск от Белия дом.

Макар че главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла определи споделянето на технологии за ваксини като „опасна глупост“, решението на СЗО да одобри за спешна употреба индийската Сovaxin по-рано този месец показва, че че развиващите се страни разполагат с нужния капацитет и опит в сферата.

На база на публикуваните от компаниите финансови резултати, Народния алианс за ваксини изчислява, че Pfizer, BioNTech и Moderna ще реализира тази година печалба преди облагане с данъци от 34 млрд. долара долара, което е над 1000 долара на секунда, 65 000 долара на минута или 93,5 милиона долара на ден. По време на пандемията тези три комапнии са създали пет нови милиардера с общо богатство от 35,1 млрд. долара.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ