Франция официално е в рецесия

Франция официално е в рецесия

Франция официално е в рецесия

Френската икономика официално е в рецесия и отчита спад от 5,8 на сто за първото тримесечие в резултат на ограничителните мерки, въведени от средата нта март с цел ограничаване на разпространението на Ковид-19. Това сочи предварителна оценка на Националния статистически инстут (Insee), цитирана от Франс прес.

Това е най-големият спад в историята на тримесечните оценки за брутния вътрешен продукт (БВП) от началото им през 1949 година и той силно надвишава пониженията през първото тримесечие на 2019 година (-1,6 на сто) и от второто тримесечие на 1968 година (-5,3 на сто), уточнява институтът.

След свиването на БВП с 0,1 на сто през последното тримесечие на 2019 година, сегашният спад потвърждава, че Франция действително е навлязла в рецесия.

Оценката на статистическия институт отговаря на прогнозирания от френската централна банка спад от около 6 на сто през първите три месеца на годината.

Разходите на домакинствата са намалели безпрецедентно с 6,1 на сто след затварянето на много магазини, ресторанти и кафенета по решение на правителството.

Инвестициите на компаниите също бележат тежък спад от 11,8 на сто, информира БТА.

Така вътрешното търсене е допринесло за намаляване на БВП с 6,6 пункта през изминалото тримесечие.

Първото доказателство за икономическата криза от началото на епидемията е свиването на външната търговия: -6,5 на сто при износа и -5,9 на сто при вноса. Това намалява БВП с 0,2 пункта.

Правителството прогнозира на този етап спад на БВП с 8 на сто през тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ