Големите вериги магазини призоваха президента да наложи вето върху гласувания таван на цените

Големите вериги магазини призоваха президента да наложи вето върху гласувания таван на цените

Големите вериги магазини призоваха президента да наложи вето върху гласувания таван на цените

Сдружението за модерна търговия, в което членуват най-големите вериги магазини у нас, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите, определен с приетия от парламента Закон за извънредното положение. В становище, разпространено от медиите, Сдружението пише:

"Снощи българският парламент прие "Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. ". 

Със закона се въвежда таван на цените на стоките и услугите. Според него "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение. За нарушение на разпоредбата на "виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота" за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 000 до 100 000 лв.

Членовете на Сдружението за модерна търговия имат значителен принос за ниските цени в България и дори в условията на извънредно положение успяват да ги поддържат, въпреки натиска от все повече производители. Приетите разпоредби обаче представляват връщане от пазарна към централизирана икономика. Те са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни.Единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Безброй примери по света и у нас са доказателство за това."

Членовете на Сдружението отправят апел към всички власти да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Те настояват президентът да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените. "Ако все пак законът влезе в сила, апелираме към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове", призовават от Сдружението за модерна търговия. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ