Караниколов: Правим всичко възможно, за да останат хората на работа

 Караниколов: Правим всичко възможно, за да останат хората на работа

Караниколов: Правим всичко възможно, за да останат хората на работа

Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици. Все пак трябва да мислим и така - „Всяко зло за добро“. Много тежко криза, много трудна ситуация, но ние трябва да излезем по-силни от нея. Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Емил Караниколов.

„От тази гледна точка за нашата икономика, в зависимост от периода, в който продължи основната криза за спасяване на животи, с всеки изминал ден състоянието ще бъде по лошо“, казва министър Караниколов.

По думите му е сложно да се отговори на въпроса колко тежка ще бъде кризата, тъй като такава форма на криза не се познава в новата история на човечеството.

„Когато започва една криза, тя обикновено стартира в някакъв сектор, няколко години преди това се вижда някакъв ефект. Тук видяхте, че всичко стана за месеца. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те бяха доста малки и се очакваше към края на 2020  или в средата на 2021 година да дойде това забавяне.“, коментира министърът на икономиката.  

„Нашата основа цел е първо човешките животи. Второ, ние казваме икономическа криза, но ще дойде и социална криза – много освободени хора. И то не толкова заради извънредни мерки в България и факта, че хората трудно отиват да работят или не желаят да го правят. От вчера имам разговори с представители на бизнеса, които казват, че са осигурили защитно облекло, но им спират поръчките от европейски страни, където има криза. Тоест проблемът е от гледна точка на пазарите. В един момент обаче те ще отворят и тогава този, който е най-добре подготвен, който е успял да запазил предприятията и работниците, той ще успее по най-бързия начин да завърти колелото и да заеме най- много поръчки", добавя Караниколов.

Той обясни, че ще има и безвъзмездни средства, които ще идват от оперативните програми, и че ще се помага на физически лица, на микро, малки и средни предприятия.

По отношение на мярката 60/40 или 70/30 Караниколов заяви, че като принцип е изключително правилна, защото не само държавата, но и бизнесът има много отговорност към хората,  които са му създавали печалба.

„В последните няколко години българската икономика работеше много добре – ръст на заплатите, никаква безработица, ръст на БВП, рекорден ръст на износа. Работникът е най-ценният ресурс на всеки бизнес, той е неговата кръв. От тази гледна точка държавата ще даде своя дан, но е много важно и бизнесът да помогне на цялото население. Ние ще намерим този компромис, дали ще бъде 60/40 или 70/40, идеята е добра, защото означава, че ще направим заедно всичко, за да останат хората на работа. Останат ли хората на работа, ние ще имаме готови за работа предприятия“, пояснява Караниколов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ