Нова мобилизация в Китай - този път за рязко възстановяване на икономиката

Нова мобилизация в Китай - този път за рязко възстановяване на икономиката

Нова мобилизация в Китай - този път за рязко възстановяване на икономиката

Китайското правителство вече работи върху създаването на планове за бързо възстановяване на икономиката на страната, след преминаването на опасността и последствията, причинени от коронавируса COVID-19. 

Държавата първоизточник на инфекцията поема пътя към възстановяването си от вируса, превърнал се в световна пандемия и отнел живота на десетки хиляди хора.

Действията на Китай се случват докато Европа и Северна Америка са изпаднали в изолация и тепърва ще носят здравни, икономически и бизнес последици от коронавирусната вълна.

Министърът на икономиката в Китай официално обяви, че ситуацията вече е овладяна и с оглед на нарастващия оптимизъм, трябва да се мисли за действия, свързани с възстановяването на страната.

В същото време нацията се изправя пред икономическите последици, изразяващи се в хиляди загубени работни места, както и със застой в предлагането на стоки и услуги на САЩ, Великобритания и ЕС, които в момента са спрели голяма част от дейността си и се намират в период на карантина и масови социални ограничения.

Това също ще доведе до допълнителен спад в китайската икономика и вероятно най-слабият ръст, отчитан от края на управлението на Мао Дзедун.

"Икономическите показатели вероятно ще покажат значително подобрение чак през второто тримесечие и китайската икономика ще се възвърне към реалните си потенциал и възможности. Този процес ще е по-скоро рязък, отколкото плавен", обясни заместник-управителят на Китайската народна банка Чен Юлу пред репортери в неделя.

Той даде сигнали, че правителството ще продължи с настоящите си умерено-стимулиращи политики коригирана данъчна политика, намалени лихвени проценти за заеми, допълнителна ликвидност. 

От своя страна, премиерът Ли Къцян заяви, че правителството ще оптимизира политиките, които ще помогнат на бизнеса стабилно да възстанови загубените работни места.

Той отбеляза, че рискът от вируса в страната вече е "нисък" и е време повечето хора да се върнат към нормалния си начин на живот.

И наистина вече се наблюдава как по-голямата част от фабриките и бизнеса се връщат към нормалното си функциониране, като се изключи провинция Хубей, от която тръгна COVID-19.

Хората постепенно ще започват да се връщат по работните си места, но в по-засегнатите региони това ще стане с по-бавни темпове. 

Прочи 70% от ключовите компании за внос и износ продължават работата си с продуктивност над 70%, обявиха от Министерството на търговията в четвъртък.

От министерството заявиха още, че около 60% от хотелите и ресторантите вече работят.

В същото време почти половината компании от сектора на потреблението, листвани на борсата нямат достатъчно средства да оцелеят през следващите 6 месеца. Ресторантьорството отчита най-големите загуби заради наложената карантина, по време на която всички останаха по домовете си.

Потребителската актвност е с над 200 милиарда долара по-ниска от нормалната за януари и февруари по данни на висш служител в статистическото бюро на Китай. По думите му туримът, хотелиерството, транспортът и развлеченията са най-засегнатите сектори.

Остава да се види дали Пекин е положил достатъчно усилия да спаси малките бизнеси в страната. Правителството обясни, че ще направи "всичко възможно" да подсигури оцеляването на тези фирми.

Сред мерките в помощ на малите компании, централната банка ще отпусне 70 милиарда долара. Освен това ще има облекчения по заемите, данъците, осигуровките и наемите.

Очаква се в страната да се наблюдава най-бавният ръст на икономиката от 1976 година насам. Държавата е предвидила допълнителни стимули в отговор на това, като тепърва ще се инвестира в подобряване на здравеопазването и инфраструктурата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ