Китайският износ неочаквано нараснал през юли. Вносът остава слаб

Китайският износ неочаквано нараснал през юли. Вносът остава слаб

Китайският износ неочаквано нараснал през юли. Вносът остава слаб

Китайският износ неочаквано се е върнал към растеж през юли въпреки изострянето на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин. Възстановяването обаче може да е краткотрайно, тъй като САЩ се готвят да наложат нови мита, съобщи Ройтерс.

Рязкото поевтиняване на юана тази седмица ще предложи само слабо облекчение на китайските износители на фона на задаващите се през септември нови американски мита и отслабващото световно търсене.

Износът през юли се е увеличил с 3,3 процента на годишна основа, което е най-бързият темп от март, сочат публикуваните днес митнически данни. Анализаторите очакваха спад с 2 процента след юнското понижение на показателя с 1,3 на сто. Вносът обаче е останал слаб, понижавайки се с 5,6 на сто и подчертавайки вялото вътрешно търсене. Очакванията бяха за спад на показателя с 8,3 на сто, след понижението през юни със 7,3 процента, предаде БТА.

Търговският излишък на Китай за миналия месец се е понижил до 45,06 милиарда долара спрямо 50, 98 милиарда през юни. Анализаторите прогнозираха излишъкът да бъде на равнище 40 милиарда.

САЩ повишиха митата на много стоки от Китай през май, след провала на търговските преговори, а Пекин взе ответни мерки.

През юли имаше временно примирие в търговската война, след като лидерите на двете страни се споразумяха в края на юни да започнат отново да преговарят, а президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи някои отстъпки.

Миналата седмица обаче Тръмп обяви, че ще въведе нови мита от 10 процента на китайски внос за 300 милиарда долара от 1 септември, което означава мита на почти всички китайски стоки, продавани в САЩ. В отговор от понеделник Китай спря да купува американски селскостопански стоки.

Китайският търговски излишък със САЩ е бил а равнище 27,97 милиарда долара през юли спрямо 29,92 милиарда долара през юни. За първите 7 месеца на годината показателят е достигнал 168,5 милиарда долара, подчертавайки продължаващия дисбаланс, който е в основата на недоволството на Тръмп и е застъпен в преговорите с Пекин.

Стокообменът между двете страни за 7-те месеца е намалял в годишно изражение с 13,4 процента до 308 милиарда долара, допълва ТАСС.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ