Компаниите, които печелят най-много пари в рамките на 24 часа

Компаниите, които печелят най-много пари в рамките на 24 часа

Компаниите, които печелят най-много пари в рамките на 24 часа

В епохата на „еднорозите“(компании с пазарна капитализация от над 1 млрд. долара) и на гигантските корпорации, които надскачат дори границата от 1 трилион, човек трудно може да си представи колко всъщност печелят на ден тези колосални организации.

304,04 млн. долара на ден е сумата, която печели на всеки 24 часа саудитският държавен петролен гигант Saudi Aramco, което прави компанията най-печелившата в света по данни на Fortune Global 500, събрани и представени в инфографика от сайта НоwМuсh.net. От сайта също така са калкулирали колко време е необходимо на всяка от водещите компании в света да постигне печалби от 1 млн. долара. Aramco постига този бенчмарк в рамките на 4,7 минути. Тези смайващи финансови резултати, които са близо два пъти по-добри от тези на втората най-доходоносна компания, карат много хора да се чудят как би изглеждало очакваното през 2020 г. първично публично предлагане на акциите на компанията на борсите.

На второ място в класацията остава Apple с 163,1 млн. долара на ден, като компанията от Купертино печели 1 млн. долара на всеки 8,8 минути.

Трета е китайската банка ICBC (Іnduѕtrіаl аnd Соmmеrсіаl Ваnk оf Сhіnа), която печели 123,29 млн. долара на ден и отчита печалби от по 1 млн. долара на всеки 11,7 минути.

На четвърта позиция се нарежда вечният конкурент на Apple в производството на смартфони – южнокорейският гигант Samsung Electronics, който печели 109,3 млн. на ден и достига границата от 1 млн. долара печалба на всеки 13,2 минути.

Топ 10 се допълва от China Construction Bank (105,48 млн. на ден, 1 млн. за 13,7 мин), JPMorgan Chase & Co (88,97 млн. на ден, 1 млн. за 16,2 мин.), Alphabet (84,21 млн. на ден, 1 млн. за 17,1 мин.), Agricultural Bank of China (77,12 млн. на ден, 1 млн. за 17,1 минути), Bank of America (77,12 млн. на ден, 1 млн. за 18,7 мин) и Bank of China (74,59 млн. на ден, 1 млн. за 19,3 мин.).

[[{"fid":"342097","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1038,"width":1600,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Като цяло според данните на Fortune Global 500 в света в момента има 70 компании, които правят по 1 милион долара за час или по-малко.

Прави впечатление доминацията финансовия сектор и по-специално на китайските държавни банки, които заемат 3 от 10-те лидерски позиции. На фона на търговската война със САЩ банките в Китай дават заеми с неохота. В отговор на тази тенденция китайската централна банка продължава да поддържа основните си лихви без промяна, въпреки че повечето водещи централни банки в света вече намалиха своите поне веднъж. Тези политики може да окажат смесени ефекти върху рентабилността на „четирите големи“ банки в Китай. Компаниите от технологичния сектор също са сред най-печелившите в света, като смартфоните са ключовия подрасъл, който носите големи печалби на водещите фирми.

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ