Косово отмени митата за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

Косово отмени митата за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

Косово отмени митата за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

Косово отмени 100-процентовите мита върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщи Асошиейтед прес. Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че мярката влиза в сила от днес, но при определени условия предаде БНР.

Прищина очаква в Сърбия вече да бъдат допускани автомобили с косовски регистрации, както и чужденци, идващи от Косово. Ако това не се случи до 15 юни, митата ще бъдат възстановени. Не е ясно обаче дали към тази дата Курти все още ще е премиер на страната.

Що се отнася до митата за стоки от Босна и Херцеговина, те се отменят безусловно, но косовското правителство очаква Сараево да прекрати визовия режим за неговите граждани.

Митата, наложени от предишното правителство на Косово в края на 2018 г., на практика доведоха до край на преговорния процес със Сърбия. Тяхната отмяна отваря път за нормализиране на отношенията със с Белград.

Самият Албин Курти в момента е изпълняващ длъжността премиер, след като миналата седмица парламентът одобри вот на недоверие срещу правителството му.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ