Козметични гиганти спират употребата на талк в свои продукти

Козметични гиганти спират употребата на талк в свои продукти

Три от най-големите козметични брандове – Chanel, L’Oreal и Revlon – изтеглят употребата на талк в някои свои артикули на фона на все по-големия брой съдебни дела и притеснения от страна на потребителите за съставките в продуктите, които използват, предаде „Ройтерс“.

Прахообразното вещество вече не фигурира в пудрата за лице на Chanel, а от пазара е изтеглена и пудра за тяло. Revlon го е елиминирал от всички свои продукти за тяло, а L’Oreal работи по откриването на негови алтернативи.

Компаниите предприемат тези стъпки превантивно, след като срещу лидера в производство на пудра Johnson & Johnson бяха повдигнати хиляди обвинения от недоволни клиенти, според които продуктите на здравния гигант са в основата на техни онкологични заболявания. Заради подобен проблем Chanel бе осъдена за първи път през 2016 г., когато официално бяха отречени всякакви нередности.

Резервираност към стоките с талк се появи през 2018 г., когато бе установено, че в пудра на J&J се съдържа азбест, който е канцерогенен минерал. Миналия месец от корпорацията обявиха, че спират продажбите на бебешката пудра с талк в САЩ и Канада.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ