Кредиторите на Гърция обмислят удължаване на спасителната програма

Кредиторите на Гърция обмислят удължаване на спасителната програма

Кредиторите на Гърция обмислят удължаване на спасителната програма

Атина е обезпокоена от публикация в германския в. "Зюддойче цайтунг", в която на базата на екслузивна информация, се твърди, че кредиторите на Гърция обмислят да удължат сегашната спасителна програма, чийто срок изтика през август, съобщават гръцките издания.

Нюз.ин пише, че кредиторите обсъждали вариант да бъде удължена с няколко месеца третата програма за външно финансиране с мотива, че за сетен път гръцкото правителство се нуждаело от повече време, за да реализира договорените реформи.

Във връзка с това се отбелязва, че освен европейските кредитори, и Международният валутен фонд (МВФ) трябва да реши окончателно дали да участва в тази програма, нещо което зависи от облекчаването на гръцкия дълг. А за това облекчаване съгласие следва да дадат и европейците, посочва изданието.

В. "Нафтемборики" анонсира, че утре кредиторите на Атина ще се срещнат за поверителни разговори в рамките на пролетната сесия на МВФ във Вашингтон, които ще продължат в края на април в София на срещата на финансовите министри от Еврозоната.

Целта на консултациите е постигане на политическо споразумение за облекчаване на гръцкия дълг. Най-късно до началото на май това решение ще може да проправи пътя за участие на МВФ в гръцката програма.

Анализатори твърдят, че кредиторите искат по-строг надзор над Гърция след края на спасителната програма в сравнение с този над Ирландия и Португалия.

Атина се противопоставя на подобно затягане на надзора. Премиерът Алексис Ципрас смята приключването на програмата за значителна стъпка, за да може Гърция да се завърне на пазарите. Повечето кредитори са на мнение, че Атина е длъжна да приеме по-строг надзор.

В. "Катимерини" цитира управителя на Централната банка Янис Стурнарас, който в своя лекция в Лондон казал, че ако нова превантивна кредитна линия е нежелана от правителството, то тогава трябва да намери други начини, за да може да изведе страната до международните пазари.

В своя публикация в. "Вима" извежда оценката, че МВФ не бил убеден, че правителството в Атина щяло да изпълни заложената от него прогнозна цел за първичен бюджетен излишък в размер на 3,5 на сто от БВП тази година и че този излишък ще е 2,9 на сто, поради което не били изключени нови рестрикции.

Очаква се МВФ да изложи своите виждания пред гръцкия финансов министър и това да стане по време на сесията на фонда във Вашингтон от утре до неделя, предаде БТА. Официални правителствени източници успокояват, че това няма да се случи и че кабинетът ще доведе до успешен край цялата процедура по излизане на Гърция от спасителната програма и от надзора на кредиторите

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ