Лагард упрекна Германия: Берлин не полага нужните усилия за бюджетно стимулиране

Лагард упрекна Германия: Берлин не полага нужните усилия за бюджетно стимулиране

Лагард упрекна Германия: Берлин не полага нужните усилия за бюджетно стимулиране

Страните с бюджетен излишък, сред които и Германия, не са положили наистина необходимите усилия в областта на бюджетното стимулиране, за да заздравят крехкия растеж. Това каза днес пред телевизия Ер Те Ел Кристин Лагард, цитирана от Франс прес. Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд ще застане начело на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 1 ноември.

Политиката на стимулиране бе добре координирана веднага след кризата, но оттогава страните и най-вече тези, които имат поле за действие в бюджета, не са положили необходимите усилия. Имаме предвид страните, които хронично имат бюджетен излишък като Холандия, Германия и някои други страни в света, каза Лагард, цитирана от БТА.

"Защо да не използваме този бюджетен излишък и да не инвестираме в инфраструктура, защо да не инвестираме в образование, в иновации, за да позволим едно по-добро ребалансиране при наличието на сегашната липса на баланс", заяви Кристин Лагард. Тя наследява начело на ЕЦБ Марио Драги, чиято бюджетна политика в подкрепа на бизнеса редовно беше обект на силни критики в Германия.

"Всички централни банки са свършили добра работа", каза Лагард, като същевременно съжали, че понякога те са били сами в действията си.

Според Лагард в еврозоната не е имало достатъчно елементи на солидарност: "Ние споделяме една валута, но не споделяме за момента много общата бюджетна политика".

Новата президентка на ЕЦБ защити пред Ер Те Ел политиката на много ниски лихви, за да се подкрепя по-скоро икономическата дейност, отколкото да се възнаграждават спестяващите.

Ако днес безработицата беше по-голяма, а растежът по-малък, нямаше ли да предпочетем да подкрепим заетостта и растежа пред това да защитим вложителите, отбелязва Лагард.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ