Лагард: Все още има рискове за възстановяването на Еврозоната

Лагард: Все още има рискове за възстановяването на Еврозоната

Икономиката на Еврозоната може да избегне най-песимистичния сценарий, очертан в началото на пандемията COVID-19, но тя все още е изправена пред рискове, свързани с продължаващото мутиране на вируса. Това заяви президентът на Европейската централна банка Кристина Лагард, цитирана от Ройтерс.

„Подобрената икономическа перспектива на гърба на бързия напредък на ваксинационните кампании намали вероятността от тежки сценарии. Разбира се, крехкото икономическо възстановяване все още е подвластно на несигурността около разпространението на вирусните мутации“, каза Лагард пред Европейския парламент.

Тя говори пред ЕП в ролята си на председател на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) – регулаторът, който отговаря за финансовата стабилност на Европейския съюз.

В публикувания днес годишен доклад на ЕССР се посочва, че най-задлъжнелите страни в ЕС не могат да си позволят повишение на доходността на своите облигации, след като са заели мащабни суми за  справяне с пандемията.

Европейските правителствата отделят сериозни средства, за да укрепят тежко засегнатите от пандемията икономики, което доведе до значително увеличаване на дълговете им.

От ЕССР също така посочват, че по-нататъшното нарастване на доходността на американските държавни ценни книжа може да доведе до увеличаване на разходите по заеми от другата страна на океана.

„Странични ефекти… може да натежат върху икономическата активност на ЕС, ако наклонът на кривата на доходността стана по-стръмен преди икономиката на блока да се възстанови“, се посочва в доклада.

„Осезаемо по-силно от наблюдаваното сега нарастване на доходността на европейските държавни облигации би могло да окаже неблагоприятно въздействие върху динамиката на дълга, най-вече в държавите, които имаха повишена дългова тежест още преди кризата с COVID-19 с“, допълват от ЕССР.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ