Марио Драги: Политиката на ЕЦБ губи авторитет, нуждае се от фискална подкрепа

Марио Драги: Политиката на ЕЦБ губи авторитет, нуждае се от фискална подкрепа

Марио Драги: Политиката на ЕЦБ губи авторитет, нуждае се от фискална подкрепа

Европа трябва да направи скок в интеграцията и да създаде институциите, необходими за икономическа стабилизация, тъй като паричната политика губи авторитет. Това заяви вчера оттеглящият се президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Изправена пред години на кризи и слаб растеж, ЕЦБ изчерпа традиционния си политически арсенал и сега разчита на неизпробвани, неконвенцеионални инструменти, за да стимулира икономиката, отбелязва агенцията.

"Лесно е да се види, че сега е времето за повече Европа, а не по-малко", каза Драги на церемонията по изпращането му, ден преди да изтече осемгодишният му мандат и Кристин Лагард да поеме поста от 1 ноември.

Пред гостите, сред които германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, президентът на ЕЦБ подчерта, че ЕС се е нуждае от общ бюджет, за да има централизиран капацитет за стабилизиране на валутния съюз.

По-рано този месец финансовите министри от ЕС се споразумяха по малък бюджет за Eврозоната, но не покриха първоначалните амбиции на ЕЦБ, нито пък приеха инструмент, на какъвто се надяваше франкфуртската институция.

"Днес се намираме в ситуация, в която ниските лихвени проценти не носят стимули в същата степен като в миналото, защото темпът на възвръщаемост на инвестициите в икономиката е отслабнал", каза Драги.

"Паричната политика все още може да постигне целта си, но това може да стане по-бързо и с по-малко странични ефекти, ако фискалните политики са привлечени на нейна страна", добави той.

На събитието Макрон заяви, че от правителствата зависи да оправят Eврозоната, предаде БТА.

Досегашният президент на ЕЦБ похвали Меркел, Макрон и италианския президент Серджо Матарела за твърдата им подкрепа за единната валута на ЕС, еврото, което Драги стабилизира на фона на кризата през лятото на 2012 година. Тогава той се прочу с изказването си, че ще направи "каквото е необходимо".

"Вие стояхте до нас неизменно в Европейския съвет и на глобални форуми, в момент когато други водещи централни банки все повече бяха изправени пред явен политически натиск", каза 72-годишният Драги, цитиран от ДПА.

Меркел пък го похвали, че е управлявал еврото в "бурно море".

Марио Драги получи благодарности за изключителните си усилия и от Матарела, който пожела всичко най-добро на встъпващата в длъжност начело на ЕЦБ първа жена Кристин Лагард.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ