Mastercard и Visa блокират руски банки

Mastercard и Visa блокират руски банки

Американските фирми за разплащане Mastercard и Visa блокират операциите на няколко руски финансови институции в мрежите си в съответствие с правителствените санкции, наложени срещу Москва заради инвазията в Украйна.

Visa обяви, че предприема бързи действия, за да гарантира спазването на санкциите, като добави, че ще дари 2 млн. долара хуманитарна помощ. Други 2 млн. долара обещава и Mastercard, пише „Ройтерс“

„Ще продължим да работим с регулаторите в бъдещите дни, за да спазваме изцяло задълженията си в развитие“, пише Mastercard в свое изявление.

Правителствените санкции изискват Visa да ограничи достъпа до мрежата си за субекти, влезли в списъка на САЩ за лица и компании, чиито активи се блокират, известен като „Списък на специално посочените граждани и блокирани лица“ според източник на „Ройтерс“.

САЩ добавиха различни финансови институции към списъка, включително централната банка на Русия и втория по големина кредитор ВТБ. В събота Великобритания, Европа, Канада и Щатите обявиха нови санкции срещу Русия, включително блокиране на достъпа на определени кредитори до международната платежна система SWIFT.

В неделя и понеделник на фона на опасенията, че банковите карти може да престанат да работят или банките ще ограничат тегленето на пари в брой много руснаци се втурнаха към банкоматите и чакаха на дълги опашки, за да изтеглят пари.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ