Morgan Stanley прогнозира ръст в индустрията за домашни любимци

Morgan Stanley прогнозира ръст в индустрията за домашни любимци

Morgan Stanley прогнозира ръст в индустрията за домашни любимци

Според доклад на Morgan Stanley индустрията за домашни любимци е генерирала 118 милиарда долара през 2019 г. и ще достигне 275 милиарда долара през 2030 г., почти утроявайки числата само за десетилетие. В най-песимистичните им прогнози те не падат под 250 000 милиона евро за същата дата. Увеличаването на броя на домашните животни и перспективите те да продължат да се увеличават, добавено към факта, че за тях се полагат все повече грижи, доведе секторът до бърз растеж, но без големи колебания или страх от балон, предава eleconomista.es.

В момента 66% от американските домакинства имат поне един домашен любимец, въпреки че средната стойност е 1,7 домашни любимци на домакинство, според проучване на AlphaWise. Това също така показва, че по-младите поколения очакват да имат повече животни в близко бъдеще и да харчат повече пари за тях. В Европа има повече от 220 милиона домашни любимци, с повече от 80 милиона котки.

Това се забелязва в цената на инвестиционните продукти. ProShares Pet Care ETF поскъпна с 4,2% през последните дванадесет месеца, след като спечели 61% през 2020 г. и 18% през 2019 г. От своя страна инвестиционният фонд на Allianz, наречен Pet and Animal Wellbeing, натрупва ръст от 23% от началото на тази година и 83% от създаването му през 2019 г.

При компаниите Chewy е изключение. Бизнесът му е фокусиран единствено върху домашните любимци, било то храна, играчки или подаръци. Досега през тази година той е намалял с 29%, но остава с 47% над февруарските максимуми. Въпреки това той устоя на пандемията с платежоспособност и поскъпна с повече от 200% през 2020 г. Капитализацията му се покачи на 27 млрд. долара, на висотата на технологични компании като Garmin или Verisign. Спадовете през последните месеци накараха анализаторите да прогнозират 12-месечна цел за растеж от поне 6,8%, въпреки че най-песимистичните говорят дори за удвояване на стойността на компанията през този период до 133 долара на акция.

Други споменати референтни компании за ETF и фонда са: ветеринарно-фармацевтичният Zoetis, който нараства с 36% досега през тази година; компанията за медицински изследвания Idexx Laboratories, която нарасна с 19% тази година след ръст от 90% през 2020 г.; застрахователят за домашни любимци Trupanion, който регистрира леки спадове през 2021 г., след като нарасна с над 230% през предходната година; немският онлайн магазин Zooplus, чиито акции са се повишили със 176% досега през тази година. Всички те имат подкрепата на анализатори, които се спорят между това дали да се задържат или да се купуват в зависимост от случая.

За разлика от тях, S&P 500 е нараснал с 20,8% тази година, докато ръстът при Dow Jones е с 13%, а при Eurostoxx 50 е с 14,8% нагоре. Ibex 35 пък ограничава увеличенията си до 2% досега през 2021 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ