Най-големите компании в света започнаха да трупат финансови резерви

Най-големите компании в света започнаха да трупат финансови резерви

Apple, Google и други компании започнаха да трупат налични финансови средства. В края на второто тримесечие балансът на най-големите нефинансови компании в света достигна 6,85 трилиона долара. Това съобщава CNN позовавайки се на рейтинга S&P. Корпорациите са "на тръни" заради новия вариант на коронавируса - щамът "делта", който с демонстрираните до момента темпове на разпространение разпространява по света може да причини пореден хаос в световната икономика.

Страхът от икономически сътресения кара техническите гиганти да трупат пари: Apple, Microsoft и Alphabet (собственик на Google) имат общо 460 милиарда долара в своите баланси. Amazon е натрупал близо 90 милиарда долара, Facebook повече от 64 милиарда долара.

Нарастват резервите не само на технологичните корпорации. През декември миналата година холдингът на Уорън Бъфет  Berkshire Hathaway разполагаше със 138,3 млрд. долара по сметки. В края на юни тази сума нарасна до 144,1 млрд. долара. Корпорациите увеличиха спестяванията си и нивата на дълга, като използваха ниски лихвени проценти, което им помогна да заемат повече пари.

"По-рано предполагахме, че до средата на тази година компаниите ще започнат да използват наличните си средства “, каза Кристофър Харви, ръководител на управлението на богатството в Wells Fargo. „Но компаниите в момента харчат пари главно за обратно изкупуване, дивиденти и сливания. Разходите за финансиране сега са невероятно евтини, така че фирмите поемат дългове, а средствата продължават да се натрупват в техните сметки. "
 
Участниците на пазара очакват Федералния резерв на САЩ да повиши краткосрочните лихвени проценти през 2022 г., което ще доведе до намаляване на размера на парите, взети назаем от компаниите. Вземането на кредити ще поскъпне при по -високи проценти и корпорациите могат да започнат да използват парите си за увеличаване на инвестициите и повишаване на заплатите на служителите.

Страхът от Делта вариантът силно засяга икономиката, отбелязват други анализатори. Компаниите все още се страхуват да харчат пари и предпочитат да ги оставят в баланса, инвеститорите не са склонни да рискуват пари, а цените на петрола падат поради ниското търсене. Китайската икономика се възстановяваше стабилно след пандемията, но поради новата версия на коронавируса, растежът му през второто тримесечие беше под очакванията на експертите.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ