Най-голямата електрическа компания в Тексас обяви фалит

Най-голямата електрическа компания в Тексас обяви фалит

Най-голямата електрическа компания в Тексас обяви фалит

Водещата електрическа компания в американския щат Тексас, Техас Brazos Electric Power Co, обяви фалит и поиска защита от кредитори, съобщи Блумбърг.

Заявлението е подадено пред съда в Южния окръг на Тексас. Компанията не издържа на "високото напрежение", породено от проблемите, възникнали след екстремно ниските температури, обхванали щата в средата на февруари.

Студовете и силните снеговалежи доведоха до множество сривове в енергоснабдителните системи на щата. Електрическите компании, които успяха да продължат работа, повишиха цените за услугите си и много жители на щата получиха огромни сметки за ток. За три-четири дни енергийната система на Тексас е била на границата на колапса, съобщи по-късно Си Ен Ен.

Техническите проблеми с електрозахранването пък предизвикаха вълна от искове, подадени от подизпълнители и потребители, което окончателно е предопределило изхода за Brazos Electric Power Co да потърси съдебна защита от кридитори по глава 11 от закона за фалитите.

Компанията е оценила активите и задълженията си на 1 до 10 млрд. долара. Тя осигурява електричество за 16 разпределителни дружества, които след това го доставят до крайните потребители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ