Клиентите за наем на офиси растат, но търсят по-малки площи

Клиентите за наем на офиси растат, но търсят по-малки площи

Клиентите за наем на офиси растат, но търсят по-малки площи

Недостигът на работна ръка в София се преодолява не с напускането на страната, а откриването на нови офиси в областните градове като Пловдив, Варна и Бургас. Това обясни Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton като извод от изготвен от консултантската компания доклад.

„Заедно с разрастването на базирани в София наематели към тези градове, не липсват и примери на компании, които откриха своите първи офиси извън столицата. Сред тях е новият център за споделени услуги на KBC Group във Варна. Очакванията ни са тази движеща пазара тенденция да се запази и през следващите години“, поясни Станимира Пашова.

От самия доклад става ясно, че въведените в експлоатация офис сгради през 2019 г. са с обща площ 177 860 кв. м. Нарастването на пазара е най-високото от 2010 година насам. През изминалата година бяха завършени ключови бизнес комплекси в София - Garitage Park – Сгради A и B, Space Tower, Advance Business Center - Сграда 1, Sofia Office Center и Mobi Art Office Building.

„Значителният обем нови проекти е в резултат на повишената строителна и инвестиционна активност, след период на по-слабо предлагане и засилено търсене на висок клас офиси. В момента запитванията са стабилни, но е възможно в средносрочен план по-бавното усвояване на новите площи да доведе до леко покачване на свободните офиси “, коментира още Пашова.

Площите в строеж, планирани за завършване до 2022 г., са 376 000 кв. м, като делът на незаетите офиси към края на 2019 достига 10%. Според експертите на Cushman & Wakefield Forton през последните месеци сключените наемни договори за площи в строеж намаляват. Това може да се обясни с големия обем имоти на пазара и по-конкретно - завършените нови сгради през 2019. Предлагането дава широк избор на наемателите и най-важното – време за вземане на решение.

„През последните години компаниите със специфични изисквания или търсещи по-значителна офис площ трябваше да изберат имот още на етап строеж, тъй като опциите им бяха ограничени. В момента обаче предлагането им позволява да обмислят по-дълго възможностите на пазара и да направят своя избор на база готови сгради и проекти в строеж. Това несъмнено увеличава конкуренцията в сектора и води до повишаване на качеството на продукта“, пояснява Станимира Пашова.

Наемният пазар в столицата отчете едно от най-силните тримесечия за последните 10 години, сочат данните на компанията. В резултат на високата активност, за периода са отдадени под наем 67 111 кв. м. Сред ключовите сделки беше новият център за споделени услуги на Световната банка. Водещият глобален доставчик на цялостни платежни решения Paysafe подписа договор за близо 11 хил. кв. м в Capital Fort, който включваше както подновяване на срока, така и разширяване на наетите площи.

„През последните месеци търсенето и профилът на наемателите постепенно се изменя. Ако досега запитванията бяха основно от големи компании за площи около 1500-5000 кв. м, то вече е налице интерес от повече на брой наематели, но за по-малки офиси. Причина за това е както навлизането на нови компании с перспектива за разрастване у нас, така и успешното развитие на стартъпи и преминаването им във фаза на растеж. Те търсят първи офис с по-малка площ, който може да задоволи всичките им изисквания и затова избират сгради клас А и Б“, казва Станимира Пашова.

По думите й промяната в търсенето налага бърза приспособимост от страна на инвеститорите и наемодателите. За проектите, които в момента са на идеен етап, е важно да се преценят правилно какви ще бъдат потребностите и изискванията на бъдещите наематели, и правилното им стратегическо позициониране.

„Инвеститорите, които планират нови офис проекти, трябва да имат предвид не само повишаващата се конкуренция, но и необходимостта от правилна организация на пространството в сградата – възможностите за разделяне на етажната плоча на индивидуални офиси без увеличаване на процента общи части, както и предоставянето на възможност за индивидуално управление и отчитане на разходваната енергия”, допълва инж. Петко Лозанов, мениджър “Проектен мениджмънт” в Cushman & Wakefield Forton. Според него ключова роля за постигане на качество и спазване на сроковете при планиране и изпълнение на проектите играе ранното включване на проджект мениджмънт екип в процеса.

Експертите са категорични, че благоприятната икономическата обстановка дава своето отражение на офис пазара в цялата страна.

Офертите за първокласните офис площи в столицата остават стабилни – 15 евро/кв. м за централната градска част и 12-14 евро/кв. м за висок клас офиси по големите булеварди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ