Nike продължава към метавселената – придоби дигитално студио с българско участие

Nike продължава към метавселената – придоби дигитално студио с българско участие

Nike продължава към метавселената – придоби дигитално студио с българско участие

Американският производител на спортни стоки Nike прави още една крачка към метавселената. След като създаде свой собствен виртуален свят в платформата за игри Roblox, този месец компанията придоби дигиталното студио RTFKT, създадено от трима предприемачи, включително Стивън Василев, който има български корени.

В свое изявление Nike обяви, че с тази сделка ускорява дигиталната си трансформация. „Придобиваме много талантлив екип от създатели с автентична и свързана марка. Планът ни е да инвестираме в марката RTFKT, да обслужваме и развиваме тяхната иновативна и творческа общност и да разширим дигиталния отпечатък и възможностите на Nike“, коментира главният изпълнителен директор на спортния бранд, Джон Донаху.

Условията по сделката не се съобщават, но с нея Nike утвърждава намеренията си да се фокусира върху метавселената.

През ноември компанията лансира своето виртуално пространство Nikeland, в което потребителите могат да купуват дрехи, обувки и аксесоари с популярното лого в специален шоурум, да влязат в централата на Nike или да се разходят в парка и на няколко спортни игрища.

[[{"fid":"385793","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":890,"width":1584,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Източник: NIke

RTFKT е създадена от трима приятели – Беноа Пагото, Крис Ли и Стивън Василев. Заедно с 18-годишния артист с псевдонима Fewocious те проектираха колекция от три чифта дигитални маратонки и през март продадоха 621 броя под формата на NFT за 7 минути. От продажбите събраха над 3 млн. долара.

В официалната страница на бранда в Twitter бе съобщено за придобиването от Nike с видео, в което човек сменя различни аватари и обувките, които държи, с помощта на телефона си.

От профила на Василев в LinkedIn става ясно, че е завършил Бизнес администрация и мениджмънт в Йоркския университет. RTFKT стартира през 2020 година, а той е неин главен изпълнителен директор.

Следващият голям проект на марката се казва CloneX и включва 20 хил. аватара, които потребителите могат да купуват с помощта на криптовалутата етер. Някои от дизайните в проекта са вдъхновени от работата на японския съвременен артист Такаши Мураками, който от RTFKT определят за свой идол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември