Николай Василев: България няма нужда от милостиня и от кредити, можем да се оправим сами

Николай Василев: България няма нужда от милостиня и от кредити, можем да се оправим сами

Николай Василев: България няма нужда от милостиня и от кредити, можем да се оправим сами

България е една от малкото европейски държави, която на този етап няма никаква нужда от вземане на кредити, било то от Еврозоната или от когото и да е. България има нисък дълг благодарение на добра бюджетна политика и може сама да си вземе колкото кредити иска. Ние нямаме нужда от милостиня и от кредити, можем да се оправим сами. Това заяви пред БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев

На въпрос дали сега е добър момент България да кандидатства за чакалнята на Еврозоната, бившият министър заяви, че най-добрият момент за това е бил по всяко време през последните 11 или 13 г.

„Като не сме го направили толкова години, сега също е добър момент и е по-добър отколкото след още 10 години“, заяви Василев.

„Радвам се, че за пореден път премиерът или правителството казват, че ще подаваме заявления за членство в  ERM II. Борисов когато за първи път през 2009 г. каза, че забранява на министрите си да използват думата „ще“. Сега всяка година или през 6 месеца някой казва, че ще подаваме, но никога не сме го правили досега. От една страна се радвам, че най-после ще влизаме в Еврозоната, но от друга страна това последното „ще“ дали отново ще го отложим, не мога да ви кажа“, добави той.

По думите му  ние трябва да бъдем част от Еврозоната, тъй като там има повече солидарност и механизми за подкрепа.

„България трябва да бъде държава, която достойно с гордост да каже, ние сме една от финансово най-стабилните и най-дисциплинираните държави в Европа, ние не се нуждаем от някакви трилиони помощи. Като членове на Еврозоната ние ще бъдем част от клуба и който има нужда ще му помагаме, а ако това сме ние - ще помагат на нас. Искаме да бъдем първокласна европейска държава, а не да се нареждаме на опашката за раздаване.“, казва Василев.

Той определи като „пълни измишльотини“ твърденията, че ако влезем в Еврозоната цените ще се вдигнат.

„Всички държави, които влязоха в Еврозоната, нямаха никаква инфлация след това“, уточни Василев.

Според него много дълго време и много дълбоко може да пострада от това, което се случва в момента.

„Не е сигурно, че то ще бъде инфлация, при много стоки, като например горивата, можем да има  дефлация. Не трябва да се притесняваме за цените.“, каза Василев.

Той обяви, че подкрепя мярката 60/40 и че пропорцията между държавна подкрепа и плащания на бизнеса е добра.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ