Nissan инвестира 1,4 млрд. долара в мегазавод за батерии във Великобритания

Nissan инвестира 1,4 млрд. долара в мегазавод за батерии във Великобритания

Nissan инвестира 1,4 млрд. долара в мегазавод за батерии във Великобритания

Японският автомобилостроител Nissan Motor планира да инвестира 1,4 млрд долара в изграждането на огромен завод за батерии във Великобритания, предаде Ройтерс.

Очаква се произведените в завода батерии да задвижват 100 000 коли годишно, включително нов модел кросоувър на компанията.

Изправени пред най-голямата технологическа промяна за последния век, титаните в автомобилната индустрия полагат все повече усилия, за да гарантират, че ще имат бърз и лесен достъп до батерии в близост до заводите, в които ще произвеждат новите си електрически коли.

Инвестицията, която концернът прави заедно с китайската Envision AESC и местните власти на Североизточна Англия, ще създаде 6200 работни места в завода в Съндърланд и в британските снабдителни вериги.

 „Този проект демонстрира ренесанса в британската автомобилна индустрия“, заяви пред журналисти главният оперативен директор на Nissan Ашвани Гупта по време на посещение на завода на компанията в Съндърланд. Над 70% от продукцията на завода се изнася за ЕС.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че решението на Nissan е вот на доверие за Обединеното кралство и за висококвалифицираните работниците в североизточната част на страната..

Nissan ще вложи до 423 милиона британски лири за производството на изцяло електрически кросоувър от ново поколение в завода, където вече се правят електрическият Leaf и високопроходимият Qashqai. Името на новия модел все още не е обявено.

Великобритания е поела ангажимент да забрани продажбите на нови дизелови и бензинови коли от 2030 година, припомня Ройтерс.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ