Джоузеф Стиглиц: Нова криза? Не, по-скоро поредица от фалити!

Джоузеф Стиглиц: Нова криза? Не, по-скоро поредица от фалити!

Джоузеф Стиглиц: Нова криза? Не, по-скоро поредица от фалити!

Макар към днешна дата да не прогнозира икономически катаклизъм, подобен на настъпилия през 2008 година, носителят на Нобелова награда за икономика Джозуеф Стиглиц очаква поредица от гръмки фалити. Освен това Стиглиц се чуди защо централните банки отсега "пропиляват" козовете.

Американският икономист, който е във Франция по повод публикуването тази седмица на книгата му "Народ, власт и печалби", споделя в специално интервю за Франс прес, че не прогнозира криза.

В интервюто Стиглиц заявява, че е "обезпокоен" от неотдавнашните инжектирания на десетки милиарди долари от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ на американския междубанков пазар, предава БТА. В момента той наблюдава "значително забавяне на растежа, което ще доведе до определен брой фалити", загатвайки за неотдавнашния фалита на британския туроператор Томас Кук (Thomas Cook)

"Не е задължително лошото управление на една компания да се отразява на растежа, но при забавяне на икономиката компаниите фалират", констатира Стиглиц. Той очаква и други компании да поемат по същия път, без обаче това да доведе до финансов катаклизъм, подобен на кризата от 2008 година.

Според него тази ситуация изнервя хората, но, за да се предизвика световна криза, трябва да настъпят повече трусове. Той обаче не изключва възможността от криза на някои нововъзникващи пазари.

Не мисля, че ще в Европа или САЩ ще има криза, каза Стиглиц.

Американският икономист е объркан от решението на УФР да понижи лихвата, както и от подновяването на програмата за изкупуване на държавни облигации от Европейската централна банка. Стиглиц се опасява, че взетите мерки за съживяване на задъхващата се световна икономика, няма да доведат до желания резултат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ