Нова заплаха за редица индустрии и милиони работни места в Европа

Нова заплаха за редица индустрии и милиони работни места в Европа

Нова заплаха за редица индустрии и милиони работни места в Европа

Съкращаването на производство на магнезий в Китай заплашва производствената дейност на редица европейски предприятия, в резултат на което могат да пострадат милиони работни места. Такъв апел към ръководството на Европейския съюз отправиха европейски индустриални организации, съобщава РИА Новости.

Към изявлението се присъединиха European Aluminium, Eurofer, ACEA, Eurometaux, industriAll Europe, ECCA, ESTAL, IMA, EUWA, EuroAlliages, CLEPA и Metals Packaging Europe. Те настояват за незабавен отговор на предстоящата криза, като предупреждават, че запасите от магнезий в Европа могат да се изчерпят още през ноември, а това ще доведе до множество проблеми.

Последиците ще бъдат усетени от хиляди предприятия, особено тези, които произвеждат и използват алуминий, чугун и стомана, а веригите за доставки ще бъдат нарушени. Автомобилната, строителната и опаковъчната индустрия ще бъдат изправени пред много сериозни предизвикателства, подчертават авторите на апела.

Доставките на редкия метай в ЕС зависят почти изцяло от Китай, който осигурява около 90% от световния добив на суровината. В последно време обаче заради енергийната криза в КНР снабдяването с магнезий е силно ограничено след като китайското правителство бе принудено да затвори 35 от общо 50 предприятия за добив на метала в страната.

Кризата с осигуряването на магнезий ще нанесе нов, още по-сериозен удар върху автомобилната индустрия, предрекоха по-рано през тази седмица експерти. Металът е жизненоважен за производството на редица различни автомобилни компоненти. Неговата сплав с алуминия е широко разпространена и се използва във всичко - от резервоари за гориво до рамки на седалките и алуминиеви джанти.

 Първите признаци за задаващ се повсеместен дефицит на суровината това се появиха още през август, когато властите в най-многолюдната държава на света започнаха да съкращават производствени мощности с уговорката, че мерките са временни и ще бъдат в сила до края на годината.

Затварянето на фабриките и спадът в производството, напълно естествено, доведоха до увеличаване на цената. Анализаторите посочват, че през септември тон магнезий вече струва между 6207 и 6983 долара, което е с 36% повече от август. Очакванията са през този месец цената на метала да скочи още.

Намаляването на доставките на магнезий в комбинация с недостига на микрочипове ще постави редица индустриални производства пред още по-сериозни изпитания в началото на следващата година, когато запасите на производителите се изчерпят напълно. Включително и в Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ