ООН прогнозира 4% ръст на икономиката ни за тази година

ООН прогнозира 4% ръст на икономиката ни за тази година

Икономиката на България ще нарасне с 4% за 2022 г. и с 3,5% през 2023 г. след очакван темп от 4,3% за миналата година. Това е прогнозирано за страната ни в доклада "Ситуация и перспективи за световната икономика 2022" на ООН, който бе публикуван късно снощи.

Прогнозираният темп на растеж на българската икономика съвпада с очакванията на експертите за развитието на световната икономика като цяло - нарастване с 4% през 2022 г. спрямо темп от 5,5% през 2021 година и още по-голямо забавяне през 2023 г. - до 3,5%, на фона на нови вълни от COVID-19, проблеми на трудовия пазар, напрежение в снабдителните вериги и ускоряваща се инфлация, информира БТА.

За ЕС експертите от Департамента на ООН по икономически и социални въпроси прогнозират растеж от 3,9% през текущата година и 2,6% догодина след прогнозните 4,7% за 2021 година.

Инфлационните очаквания на анализаторите на ООН за България са темпът на повишаване на цените да бъде 1,9% през текущата и идната година.

За инфлацията в ЕС прогнозите са за темп от 2% през 2022 г. и 1,5%  през 2023 година.

Наред с продължаващата пандемия "засилващият се инфлационен натиск в големите развити икономики и в множество развиващи се страни представлява допълнителен риск за възстановяването", според анализа.

В доклада се предупреждава освен това, че като дългосрочни последици от коронавирусната пандемия се очертават по-високи нива на неравенства между и вътре в страните.

"За преобладаващото мнозинство от развиващите се държави пълното възстановяване на брутния вътрешен продукт на човек от населението ще остане труднопостижимо. Разликата между това, което те ще постигнат, и това, което биха постигнали без пандемията, ще се запази и през 2023 година", според експертите.

В контраст, за развитите икономики се очаква към 2023 г. показателят да се възстанови почти напълно спрямо предпандемичните прогнози, се допълва в документа.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ