Повдигнаха обвинение срещу създателката на Theranos

Повдигнаха обвинение срещу създателката на Theranos

Повдигнаха обвинение срещу създателката на Theranos

Американски федерални прокурори повдигнаха обвинение срещу бившия предприемач от Силициевата долина Елизабет Холмс, която със стартъп компанията си Theranos обещаваше преди години да създаде революция в кръвните тестове. 

Според обвинението Холмс е била ангажирана в мултимилионна схема за измама на инвеститори, лекари и пациенти, предава Би Би Си.

Обвиненията идват три месеца след като тя сключи споразумение по други, от финансови регулатори в САЩ, според които е излъгъла за способностите на кръвните тестове на нейната фирма, с които създаде сензация и дори бе наричана "следващия Стив Джобс". 

Компанията Theranos обяви, че Холмс ще се оттегли като главен изпълнителен директор. 

Според федералните прокурори тя е окуражавала лекари и пациенти да използват кръвните тестове на фирмата й дори въпреки че е знаела, че те не са винаги верни. 

Бившият президент на Theranos Рамеш "Съни" Балуани също е обвинен. 

Theranos бе основана през 2003 г. от Холмс, когато тя бе на 19 години. Компанията твърдеше, че произвежда иновативни устройства за пазара, с които хората може да се изследват за здравни състояния като наличието на рак или холестерол само с няколко капки кръв от убождане на пръста, вместо с цели кръвни проби, взимани със спринцовки от вените. 

"Тази схема подвежда доктори и пациенти за надеждността на медицинските тестове, което е застрашило здраве и животи", твърди сега Джон Бенет от ФБР. 

Холмс (34) и Балуани (53) са обвинени в престъпната схема заедно. 

В петък Theranos обяви, че главният съветник Дейвид Тейлър ще бъде следващият изпълнителен директор на фирмата, като Елизабет Холмс засега ще остане в борда на компанията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ