Катастрофа и на пазара на луксозни стоки

Катастрофа и на пазара на луксозни стоки

Катастрофа и на пазара на луксозни стоки

Продажбите на луксозни стоки в световен мащаб са се насочили към рекорден срив през следващите няколко месеца на фона на пониженото търсене заради пандемията от COVID-19, сочат данните от доклад на Bain & Company цитирани от Си Ен Би Си.

Според консултантската фирма продажбите на луксозни стоки, сред които дрехи, бижута, часовници, козметични продукти и аксесоари, ще намалеят с между 50 и 60% през тримесечието, което ще завърши през юни.

Ниското търсене се дължи основно на карантинните мерки по света, които принудиха много хора да останат по-домовете си и много магазини да затворят врати.

Макар че на някои места мерките за ограничение на разпространението на коронавируса започват да се разхлабват, от Bain прогнозират свиване на пазара за луксозни стоки с между 25 и 35% до края на годината.

„Пазарът на луксозни стоки ще се възстанови, но индустрията ще премине през дълбоки промени“, коментира Клаудиа  Д’Арпици, водещ автор на доклада.

Консултантската компанията McKinsey & Company също представи доклад за сектора, според който глобалните приходи от продажбите на луксозни стоки ще се свият между 35% и 39% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Според анализа ако магазините на фирмите в сектора останат затворени за 2 месеца, около 80% от търгуваните на борсата модни компании в Европа и Северна Америка ще имат сериозни финансови затруднения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ