Производството в страните от Еврозоната през април се срина до исторически минимум

Производството в страните от Еврозоната през април се срина до исторически минимум

Производството в страните от Еврозоната през април се срина до исторически минимум

Производството в страните еврозоната през април се е сринало заради пандемията, съобщи Ройтерс.

Индексът на производствената активност (PMI) на IHS Markit за еврозоната се е понижил до 33.4 от 44.5 пункта през март, което е най-ниското му ниво от началото на проучването в средата на 1997 г. Така индексът остава значително под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

Индексът за измерване на продукцията, който се счита за добър показател за икономическото здраве, падна до историческо дъно от 18,1 пункта спрямо 38,5 пункта през март.

„Производствената продукция в еврозоната през април се понижи до степен, която значително надвишава всеки спад, наблюдаван в близката 23-годишна история, отразявайки комбинация от фактори, включително масовото затваряне на фабрики, спадовете при търсенето и недостига на предлагане - всички от тях свързани с пандемията от COVID -19“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Спадът настъпи въпреки финансовите стимули на Европейската централна банка за подпомагане на икономиката.

Заради затворените магазини и загрижените за здравето си потребители, индексът на търсенето също потъна до исторически минимум през изминалия месец - 18,8 пункта, което е наполовина, спрямо вече слабия резултат, отчетен през март - 37,5 пункта.

Оскъдното търсене принуди фабриките да намалят цените, да намалят броя на персонала и да запълнят изоставането в работата, за да останат конкурентноспособни. 

Въпреки че някои държави започнаха да облекчават ограничителните мерки, IHS Markit предупреди, че всяко вдигане на производствените и бизнес индексите ще бъде скромно.

Две от най-големите икономики в Европа - Испания и Франция отчетоха рекордни спадове в производството през април.

Испания

Дейността на испанските фабрики се сви до най-ниското си ниво от декември 2008 г. през април, тъй като мерките за овладяване на епидемията там предизвикаха спад в производството, новите поръчки и покупките.

Индексът на производствената активност (PMI) на IHS Markit спадна до 30,8 пункта през април от 45,7 пункта през март, което е най-големият спад в рамките на 1 месец от началото на индекса през февруари 1998 г.

„Рекордите бяха счупени в много сектори, но може би най-притеснителните са развитието на доверието и заетостта“, каза директорът по икономика IHS Markit Пол Смит. „Загубите на работни места настъпиха със скорост, по-висока от тази по време на финансовата криза. Това води до опасения, че възстановяването може да се окаже много по-тежко от очакваното“, добави той.

Франция

Френската производствена дейност навлезе в най-дълбоката си рецесия през април, тъй като втората по големина икономика в еврозоната се сви още повече по време на ограничителните мерки, предприети против разпространението на коронавируса.

IHS Markit заяви, че PMI е спаднал до 31,5 пункта през април от 43,2 пункта през март.

„Фирмите бяха силно песимистични към бизнес перспективите“, каза икономистът от IHS Markit Елиът Кер. „Вниманието към потенциална втора вълна от зарази вероятно ще ограничи скоростта, с която нормалността се възобновява и следователно можем да очакваме да бъде по-дълго възстановяване“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ