Пътят към успеха по финландски

Пътят към успеха по финландски

Пътят към успеха по финландски

За пета поредна година Финландия излезе начело като най-щастливата нация в света според десетия Световен доклад за щастието, представен от Мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН. В класацията скандинавската страна е водеща по редица фактори, които докладът оценява: очаквана продължителност на активния пълноценен живот, брутен вътрешен продукт на глава от населението, социална подкрепа, ниска корупция, високо ниво на социално доверие, великодушие и подкрепа в общество, където хората се грижат един за друг.

Основна ценност за финландците е любовта към природата и устойчивото развитие и би ли могло да бъде по друг начин в страна, където 74% от площта е заета от гори?

Тази рядко населена страна (населението на Финландия е 5.5 милиона на площ три пъти по-голяма от България) освен дом на огромни площи гори, езера и очевидно щастливи хора, се гордее и с добре развитата си индустрия. Една от големите компании, представители на тази индустрия, е Cargotec - водещ световен производител на решения за интелигентно управление на товари на пристанищата, по суша и море. Ако това ви звучи малко неясно, представете си чашата кафе, която всяка сутрин ви събужда и как това кафе е стигнало до вас. Благодарение на интелигентните решения, които Cargotec предлага на своите клиенти - пристанища, оператори на превози по суша, корабостроителници и др., бързото, сигурно, безопасно и ефективно движение на товари по света (и на вашето кафе) е гарантирано.

Всяка година, глобално се извършват близо 800 милиона придвижвания на контейнери, като всяко четвърто от тях се изпълнява с решения от Kalmar, едно от бизнес подразделенията на Cargotec. Всеки втори товарен кораб по света е снабден с оборудване от MacGregor, друго подразделение на компанията, специализиращо в морската индустрия. През изминалите 75 години, повече от половин милион товарачни кранове на Hiab са доставени до клиенти. Компанията вече присъства в над 100 държави по света. Централата се намира в Хелзинки, а съоръженията за сглобяване на оборудването са разположени освен там, също и в Китай, Германия, Ирландия, Италия, Малайзия, Норвегия, Полша, Южна Корея, Испания, Швеция, Великобритания и САЩ.

Късче от Финландия в България

Cargotec присъства и в България от 2017 г. с отварянето на центъра за споделени бизнес услуги Cargotec Business Services в София. Той подсигурява глобално бизнеса на компанията в областта на финансите, човешките ресурси, снабдяването, управлението на процеси и др.

В екипа има вече 450 квалифицирани специалисти, които работят с най-новите технологии в тясно сътрудничество с колеги от цял свят. Центърът е много важен за компанията и това е видно и от факта, че 100% от служителите на Cargotec по света се обслужват от Cargotec Business Services.

Като започнем от енергийно ефективния офис, обзаведен по скандинавски дизайн, типично по финландски с естествена светлина и зеленина вътре в помещенията, сред основните ценности в работната среда, които допринасят за успеха на центъра, са иновациите в технологиите и процесите, неподправената откритост, уважение, непрекъснато учене и развитие, баланс между професионални и лични приоритети. Освен централата в София, Cargotec Business Services има офиси и в САЩ, Полша, Сингапур и Китай.

Работа и личен живот - мисията възможна

Балансът между професионален и личен живот е условието, необходимо за постигане на усещане за пълноценност. Затова компанията осигурява на служителите си свобода да избират дали да работят от вкъщи, според това как се чувстват най-комфортно и най-продуктивни. И не просто работа от вкъщи, а работа от всяка точка на България.

Освен това, в Cargotec отношението на подкрепа и взаимопомощ създава по-сплотени екипи и подсилва усещането за обща цел в работата. Заради откритата комуникация и програмата си за приобщаване на служителите, Карготек България заслужи приз в категория „Най-добра стратегия за вътрешни комуникации“ по време на Career Show Awards 2021.

Ученето като неизменна част от професионалното израстване

Карготек България непрекъснато инвестира в своите служители и развива програми за обучение и подобряване на квалификацията, техническите и социални умения, както и придобиване на специфични за работата им компетенции.

Специално разработената Assisted Training програма дава достъп на членове на екипа, които покриват заложените критерии, до избрани международно признати сертификационни курсове и обучения като компанията ги подкрепя финансово в това начинание. Някои от областите за професионално обучение са Project Мanagement, HR, RPA, SAP, GBS Leadership, Compliance, Sourcing & Supply Chain.

И тези усилия на компанията не остават незабелязани - през последните няколко години Карготек България печели редица отличия в различни конкурси, като най-актуален пример са награди в категориите „Работодател на годината“, „Иновации в управлението на таланти“ и „Технологии в управлението на човешките ресурси“ на годишните награди Employer Branding Awards 2022 през февруари тази година.

Култура, която ти се иска да изживееш

Преплитането на финландската култура и ценностите на компанията в нейните бизнес дейности създава оптималната комбинация, за да бъде Cargotec Business Services предпочитан работодател на българския пазар.

Според последното вътрешно проучване на компанията сред служителите в България, самите те посочват, че именно скандинавската култура на откритост и уважение е била един от основните мотивиращи фактори да се присъединят към екипа на центъра за споделени бизнес услуги. Към рецептата за успех се добавят и работата по предизвикателни проекти в международна среда, обмяната на опит с колеги в цял свят, възможностите за развитие, доверието в хората и подкрепящото ръководство. И ако финландците са най-щастливите хора в света, защо не и част от това щастие да вирее на българска почва?

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Три ревизии са открили големи задължения на „Nexo“ по ДДС в България
Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“
Дора Стрезова-Николова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“ и екип
Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова за прекратяване на войната
На днешната дата, 27 януари. Рождениците днес
"Всички губят": Струва ли си демонстрирането на висок социален статус
Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors (NBCC Bulgaria)
10 навика от ежедневието, които убиват отношенията