Дълговите фалити са напълно възможни

Дълговите фалити са напълно възможни

Дълговите фалити са напълно възможни

Растящ брой страни може да обявят фалит по дълговете си през следващите 12-18 месеца заради растящите държавни разходи в борбата с кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Това прогнозира Симон Баптист, водещ икономист от зави The Economist Intelligence Unit, пред Си Ен Би Си

„Смятам, че ще видим сериозни проблеми. Възможно е да има нова дългова криза в Еврозоната, в чиито център най-вероятно ще бъдат страни като Гърция и Италия. В развиващия се свят, бих акцентирал върху Южна Африка и Бразилия като държави, които ще понесат големи щети заради кризата. И разбира се Аржентина, която на практика е във фалит“, казва Баптист.

По последни данни пандемията от коронавирус е заразила близо 2 млн. души в световен мащаб, което накара редица правителства да предприемат безпрецедентни карантинни мерки, довели до пълен блокаж на икономическата активност.

Вчера Международният валутен фонд прогнозира свиване с 3% на световната икономика през 2020 г., след като през януари очакваше ръст от 3,3%.

Множество правителства обявиха фискални мерки за подкрепа на икономите в размер на милиарди и трилиони долари, голяма част от които ще бъдат финансирани с поемане на нов дълг.

Според Баптист обаче не всички държави ще получат финансирането, на което се надяват. Развиващите се икономики ще бъдат изправени пред особено голямо предизвикателство, тъй като те ще трябва да убедят международни инвеститори да им дадат заеми във време, в което същите тези инвеститори търсят убежища за своите средства.

„В този момент на международните пазари се наблюдава избягване на рисковите активни, така че дори и някои страни от развиващия се свят да искат да харчат повече, те няма да могат да намерят източник на финансиране“, казва Баптист.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ