Родни розопроизводители искат по-добри изкупни цени и финансова помощ

Родни розопроизводители искат по-добри изкупни цени и финансова помощ

Родни розопроизводители искат по-добри изкупни цени и финансова помощ

Родните розопроизводители са изправени пред нов проблем като дори се стигна и до бунтове в бранша. В разгара на кампанията стотици от тях в района на Стрелча изоставиха масивите си необрани в знак на протест. 50% от реколтата тази година умишлено ще изгние по полето. Причината – големите преработватели отказаха да изкупят цялата им продукция, съобщава NOVA.

Тази година предприятията у нас ще могат да обработят само една трета от реколтата, тъй като в складовете има залежала готова продукция от миналата година, която не могат да продадат.

Стотици тонове розов цвят безвъзвратно капят в масивите на Стрелча. Вместо да потеглят към розоварните 50% от продукцията в Средногорския град ще изгние по полето. Веселин има 37 декара с прочутата маслодайна роза „Дамасцена”. До последно ги е гледал с надеждата,че ще спечели десетки хиляди левове. Сега няма да вземе и стотинка.

„Няма желаещи да берат на 70 стотинки. Уж всеки претендира, че е гладен, а когато им предложихме на 70 ст. да берат, плюс платен транспорт, не се намериха работници”, обяснява Веселин Ганчев, розопроизводител и собственик на розоварна.

„Договорът ни е на 1,80, което не е достатъчно. А дали ще ги платят, също не сме сигурни”, обяснява Стойна Кекова.

„Аз искам да обявят поне минимална цена. И тогава всеки да си направи сметка дали ще гледа рози, или няма да гледа”, заявява Мачо Мачев, розопроизводител.

В района на Стрелча са засегнати 200 производители. Разгневени, те се събраха пред общината с искане за финансова помощ от държавата. На място пристигнаха експерти от земеделското министерство, за да проверят колко от производителите отговарят на критериите по Закона за маслодайната роза, за да бъдат сертифицирани. Едва след това ще бъдат вписани в регистъра на ведомството.

„Протоколът, който ние издаваме, също ще бъде отразен в регистъра и ще служи на производителите да сключват договори с розопреработвателите”, обясни Бистра Павловска, изпълнителен директор на ИСАС към Министерството на земеделието. „Въпросът за субсидиите се обсъжда в министерството, но е твърде рано и аз не мога да кажа нищо в тази посока. Но въпросът за подкрепа на производителите стои на дневен ред на министерството”.

Само тези, които отглеждат чисти сортовете „Дамасцена“ и „Алба“, ще могат евентуално да получат субсидия от държавата.

50% по-ниска изкупна цена за килограм розов цвят предлагат тази година  големите преработватели. Мотивът за понижението - световната пандемия от коронавируса.

„От 1,70 до 2,10 - различните фирми различно купуват. Едната розоварна от миналата година още не им е платила”, обясни Ангел Ангелов, прекупвач.

Единствената розоварна в региона на Стрелча тази година няма да преработи и килограм розов цвят.

„Имам доста налична стока от миналата година и не ми е икономически изгодно тази година да продължавам да трупам стока върху стока. Летищата не работят, магазините за парфюмерия не работят, ние не продаваме парфюми на магазините”, обяснява Веселин Ганчев, розопроизводител и собственик на розоварна.

Производителите в Стрелча се заканиха, че  догодина ще изкоренят насажденията си и вместо рози ще отглеждат картофи и лук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ