Сестринска фирма на Google и китайски бранд ще произвеждат роботаксита

Сестринска фирма на Google и китайски бранд ще произвеждат роботаксита

Сестринска фирма на Google и китайски бранд ще произвеждат роботаксита

Waymo ще си партнира с китайския производител Geely за създаването на електрически и напълно автономни роботаксита за Съединените щати.

Подразделението за автономно шофиране на компанията майка на Google, Alphabet обяви партньорството, като нарече този ход „важна стъпка“. В две отделни прессъобщения компаниите обявиха, че автомобилите ще бъдат проектирани и разработени от Zeekr, марката за електрическа мобилност на Geely, в съоръжение в Швеция, използвайки „нова собствена архитектура за мобилност с отворен код“, предаде CNN.

Когато колите бъдат доставени на Waymo в САЩ, те ще бъдат снабдени с технология за автономно шофиране, наречена Waymo Driver. Все още не е ясно след колко време ще бъдат достъпни превозните средства. Бе споделен обаче дигитален модел на техния дизайн.

[[{"fid":"386119","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1728,"width":3072,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Източник: Waymo

От Waymo съобщиха, че техните самоуправляващи се ванове са осъществили десетки хиляди превози, откакто компанията стартира обществена услуга за роботакси в Чандлър, американския щат Аризона, преди повече от година.

За първи път Google формира проекта си за автономни коли през 2009 г., но по-късно той бе преименуван на Waymo и обособен като отделно дъщерно дружество към компанията майка Alphabet. Компанията стартира с големи амбиции и обещания. През 2012 г. съоснователят на Google, Сергей Брин, каза, че „можете да преброите на една ръка годините, докогато обикновените хора ще могат да изпитат това“.

След години на обещания обаче Waymo все още не е предложила широко разпространени напълно автономни пътувания на широката публика.

За Geely, от друга страна, това не е първият случай, в който си партнира с голяма технологична компания за производство на автомобили. През януари тази година автомобилният производител обедини усилията си с китайски гигант Baidu, за да създаде интелигентни електрически автомобили.

Waymo работи и със Stellantis и Jaguar.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ