Shell сваля дивидентите си за първи път от Втората световна война насам

Shell сваля дивидентите си за първи път от Втората световна война насам

Петролният гигант Royal Dutch Shell обяви, че ще свали дивидентите си за първото тримесечие, след като отчете 46-процентов спад на нетната печалба за периода януари-март 2020 г. спрямо същия период на миналата година, заради резкия срив на цените на петрола, предизвикан от ниското търсене в условията на пандемия, предаде СИ Ен Би Си.

Това първият случаи от Втората световна война насам, в който компанията смъква дивидентите си.

Нетната печалба на компанията за първото тримесечие на годината достигна 2,9 млрд. долара, спрямо 5,3 млрд. долара през същия период на 2019 г. Този резултат е малко по-добър от прогнозирания от анализаторите, анкетирани от Refinitiv, които очакваха нетна печалба от 2,5 млрд. долара.

Бордът на директорите на Shell е решил да смъкне тримесечния дивидент с 66% до 0,16 долара за акция спрямо 0,47 долара за акция в края на 2019 г.

„Възвращаемостта за акционерите е основна част от финансовата рамка на Shell. Въпреки това, предвид рискът от продължителен период на икономическа несигурност, ниски цени на суровините, висока волатилност и неясни перспективи пред търсенето, Борда смята, че поддържането на настоящите нива на дивиденти не е разумно“, заяви Чад Холидай, председател на Борда на директорите на Shell.

Миналата седмици норвежката Equinor стана първата водеща петролна компания, която намали дивидента си за този сезон. Това изпрати сигнал на пазара, че нейният пример може да бъде последван и от други енергийни компании, макар че BP съобщи във вторник, че ще запази дивидента си непроменен.

Сега вниманието на инвеститорите е насочено към американските гиганти Chevron и Exxon Mobil, които ще публикуват финансовите си отчети за тримесечието в петък.

Резултатите на Shell идват на фона на историческо поевтиняване на цените на петрола. Миналата седмица фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през май паднаха под нулата за първи път в историята. Към 10:30 часа днес, американският сорт американският сорт West Texas Intermediate се търгува при цена от 16,82 долара за барел.

От началото на годината акциите на Shell са поевтинели с над 34%.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ