Shell уволнява 9000 души

Shell уволнява 9000 души

Shell планира да съкрати до 9 хил. души до 2022 г. заради пандемията от новия коронавирус и намалялото търсене на петрол– число, което се равнява на около 10% от персонала на петролната компания, предаде „Гардиън“.

Орязването на персонала е част от глобалния план за намаляване на разходите, с който Shell се надява да спестява по 2.5 млрд. долара годишно. Инвеститорите не получиха подробна информация за намеренията на ръководството, но според главният изпълнителен директор Бен ван Беърден голяма част от спестяванията ще са в резултат на съкращението на служители.

„Много болезнено е да знаеш, че ще трябва да кажеш „Довиждане“ на доста добри хора. Но го правим, защото трябва, защото това е правилното нещо за бъдещето на компанията“, коментира ван Беърден. От неговите думи стана ясно, че промени ще има и в мениджмънта. „Имаме прекалено много пластове – прекалено много нива между мен, като изпълнителен директор, и операторите и техниците в локациите ни“, обясни той.

Решението идва на фона на амбициите на фирмата да инвестира повече в бъдеще с ниски нива на въглеродната енергия, като същевременно се бори с последиците от пандемията от новия коронавирус, която намали търсенето на петрол.

По-рано от конкурентната енергийна компания BP също обявиха, че ще се разделят с около 10 хил. от работниците си в глобален мащаб.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ