SpaceX изпраща първи цивилни в Космоса тази седмица

SpaceX изпраща първи цивилни в Космоса тази седмица

SpaceX изпраща първи цивилни в Космоса тази седмица

Още един милиардер и предприемач ще полети в Космоса тази седмица, този път с капсула на SpaceX. За авио-космическата компания това ще е първият изцяло цивилен екипаж, изстрелян в околоземна орбита, пише „Ройтерс“.

Джаред Айзъкман, американският основател и главен изпълнителен директор на фирмата за е-търговия Shift4 Payments, ще поведе трима други начинаещи на тридневно пътуване, което започва от космодрума на нос „Канаверал“ в щата Флорида и се очаква да приключи в Атлантическия океан.

38-годишният технологичен магнат задели неразкрита публично сума, за да се качи в капсулата „Дракон“, създадена от компанията на Илон Мъск. Превозното средство на екипажа, наречено Resilience, е настроено за излизане от космическия център „Кенеди“ на НАСА, на върха на една от ракетите за многократно ползване Falcon 9. Прозорецът за летене, в който компанията се цели, е 20:00 ч. местно време в сряда.

Към неделя прогнозата предвиждаше 70% шанс за благоприятни метеорологични условия за стартиране на мисията. Успешният полет може да породи нова ера на търговския космически туризъм в момент, в който няколко фирми се борят за богатите клиенти, готови да дадат милиони за билет, осигуряващ свръхзвуково пътуване, безтегловност и визуален спектакъл на километри от Земята.

За мисията Inspiration4 бе съобщено по-рано през годината. Айзъкман обеща да разиграе на томбола едно от 4-те места за полета. Условието за участие бе дарение за детската изследователска болница „Сейнт Джуд“. В екипажа със сигурност ще има жена.

Други две компании – Blue Origin на Джеф Безос, както и Virgin Galactic на Ричард Брансън, вече изстреляха цивилни в Космоса. Сред тях бяха и двамата собственици и основатели.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ