Стабилен ръст на промишленото производство

Стабилен ръст на промишленото производство

Стабилен ръст на промишленото производство

Стабилен ръст на промишленото производство, добри данни за българската икономика. Един от основните й двигатели – промишлеността бележи ръст през декември 2016 г. от 2,1% в сравнение с предходния месец. На годишна база увеличението е още по-внушително – 6,9 на сто, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

През декември 2016 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 3,9% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 1,4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15%, производството на облекло - с 6,4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета и производството на превозни средства, без автомобили - по 5%.

Спад е регистриран при: обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9,1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 4,6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и производството на химични продукти - по 4,4%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 9,6% и в добивната промишленост - с 2,5%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 0,3%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ