Стоян Мавродиев: Помагаме за растежа на тези, които искат да успяват

Стоян Мавродиев: Помагаме за растежа на тези, които искат да успяват

Стоян Мавродиев: Помагаме за растежа на тези, които искат да успяват

Икономическата ситуация в страната е благоприятна за развиването на млади фирми и бизнеси. Това обаче важи само за предприятията, които имат добър начален капитал, останалите трябва да търсят допълнително финансиране. За съжаление, банките в България не отпускат кредити на малки фирми, които тепърва са стартирали и са без кредитна история. Тези заеми са прекалено рискови и търговските банки не могат да им дадат исканите средства без гарант. Българската банка за развитие пък цели да подпомогне точно такива предприятия и създава свое дружество, което да бъде гарант на младите бизнеси в гореописаната ситуация. Това дружество се нарича Национален гаранционен фонд и е създадено през 2008 г. Оттогава до днес ББР и Стоян Мавродиев, в ролята си на изпълнителен директор от 2017 г., са помогнали на стотици фирми да получат нужните им средства, за да започнат дейност на българския пазар. Ще Ви разкажем за някои от тези компании и как се е развил бизнесът им благодарение на това финансиране.

Предприятието за зърнени храни в Пловдив

В България има много построени фабрики, които не се използват за нищо или не се използват с пълния си капацитет, защото обновяването и осъвременяването им ще глътне много разходи и време. На една такава фабрика в Пловдив обаче ѝ вдъхват нов живот. Това го прави фирмата „Агромил България“, която кандидатства по една от европейските програми за цялостен ремонт и освежаване. За съжаление обаче, за да изградят фабрика за пшеница и ориз, която да отговаря на всички съвременни изисквания за производство, им трябва и допълнително финансиране. ББР и Националният гаранционен фонд застават зад гърба на компанията и гарантират част от заема им. Така днес фабриката не само че функционира, ами и се разширява с машини за обработка на арпа. А регионът се гордее с голяма фабрика и нови работни места.

Свежи зеленчуци за всички с помощта на Националния гаранционен фонд

Държавен фонд Земеделие съфинансира проект за обработка на свежи зеленчуци в размер на 4 млн.лв. Цялата инвестиция обаче е двойно повече. Националният гаранционен фонд гарантира за проекта максималната сума, под която може да си постави подписа - 3 млн. лв. Проектът е изключително интересен, обработват се зеленчуци по начин, по който остават свежи, въпреки транспортирането им на километри разстояние. Не минават през консервиране или замразяване. Това означава, че всички полезни и здравословни вещества вътре в тях се запазват на 100%. Сами се досещате, че днес фирмата, собственост на Георги Милев, процъфтява. Това предприятие е пример за екологично насочен бизнес. Използва фотоволтаични системи за електроенергия, има и пречиствателна станция. Такива трябва да са всички съвременни предприятия. Всеки бизнес би трябвало да инвестира в екологични иновации. Компанията на Георги Милев дори е изградила процес, при който от биологичните  отпадъци от производството се добива метан.

От малък магазин за риба до цех за преработка

Всеки е започнал отнякъде да гради собствения си бизнес. Александър Спасов първоначално има съвсем малко помещение в столицата, където предлага риба и рибни продукти, замразени и пресни. Отнема му повече от 10 години да развие бизнеса си, но в крайна сметка кандидатства за "Развитие на сектор Рибарство". Нужен му е банков кредит от 1,6 млн. лв., като ББР гарантира 800 хил. лв. от тях. Какъв е резултатът от това финансиране? За малко повече от половин година Александър Спасов изгражда цех с хладилно помещение и успява да наеме персонал. Така не само че развива бизнес идеята си, ами отваря и работни места. Това на практика означава, че допринася за БВП на страната и намаляването на безработицата. Към днешна дата фирмата изнася част от продукцията си за Белгия и Гърция. Целите, към които се стреми, са да навлезе на още външни пазари и да затвърди позициите си на българския. Затвърждаването на родния пазар възнамерява да направи с мрежа от фирмени магазини.  ББР „Факторинг“ е специално създадено дружество от Стоян Мавродиев и ББР за поощряване и насърчаване на предприятия, за да разширяват търговията си извън България. По този начин се раздвижва българската икономика и се внасят средства в страната. Целта на дружеството е да предостави финансиране на фирмите, които по-лесно да се внедрят на чуждите пазари.

Гарантиране на кредит за оборудване от ББР

Българската банка за развитие подкрепя и чужденци, които са решили да развиват бизнеса си в България. Такъв е и случаят на Еро Фабрицио Фрески, който отглежда домати на 30,000 дка земя. Той кандидатства за проект, чрез който да получи субсидии за оборудване. Само по този начин могат да се обработят толкова много декари земеделска площ. Банките обаче не му предлагат изгодни условия, те могат да му отпуснат само 50% от исканата сума. С толкова малко пари той няма как да осъвремени оборудването си.  След като се намесва Националният гаранционен фонд, който му гарантира 80% от исканата сума, банката му отпуска кредит без проблем и даже с по-ниска лихва. След получаване на финансирането той обзавежда бизнеса си с оборудване, което му спестява огромни разходи и забързва процеса на събиране на реколтата. Снабдява се с пръскачки, които са със специален софтуер и оперират самостоятелно, както и с машина за събиране на доматите. Тази машина е със специална функционалност да подбира доматите по качество, което позволява лесно разпределяне на стоката след това. Самото събиране е много бързо и машината може да събере до 40 тона за 60 мин. Това означава по-бързо обръщение на вложените средства. Благодарение на модерното оборудване, иновационната техника, полученото финансиране и не на последното място, гаранцията получена от ББР, Еро Фрески е един от най-големите производители на домати.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ