Tesla достигна $1 трлн. пазарна капитализация

Tesla достигна $1 трлн. пазарна капитализация

Tesla достигна $1 трлн. пазарна капитализация

Tesla достигна пазарна капитализация от 1 трлн. долара след новината, че компанията за коли под наем Hertz е направила поръчка за 100 хил. превозни средства, с които да изгради своя електрически автопарк до края на 2022 година, предаде CNBC.

С това производителят, ръководен от Илон Мъск, се присъединява към Alphabet, Amazon, Apple и Microsoft, които по-рано записаха същото пазарно постижение. Такова явление се наблюдава за шести път в историята на САЩ.

Акциите на Tesla достигнаха цена от над 1045 долара за брой и поевтиняха до 1024 долара при затварянето на борсите. Мъск отбеляза момента с публикация в социалната мрежа Twitter.

 

 

Сделката с Hertz ще донесе 4.2 млрд. долара за Tesla и е най-голямата покупка на е-коли досега. Според изданието Bloomberg е договорено автомобилите да бъдат доставени в рамките на следващите 14 месеца, като те ще бъдат достъпни за клиенти в САЩ и части от Европа.

Около година по-рано Hertz подаде молба за защита от банкрут заради пандемията, която доведе до намаляване на търсенето на коли за пътуване и наемане. Тази година инвеститори от Knighthead Capital Management и Certares Management заявиха, че ще поемат компанията.

По изчисления на Bloomberg нетното богатство на Илон Мъск вече е 289 млрд. долара, като за последното денонощие той е добавил 36 млрд. долара към тази сума, с което задминава капитализацията на Toyota от 282 млрд. долара например. Предприемачът е собственик на около 20% от акциите на Tesla, припомня Insider.

По отношение на бързината Tesla се нарежда под номер две на компаниите, достигнали марката от 1 трлн. долара. Това успя да направи в рамките на 12 години след своето първично публично предлагане. Засега първата позиция държи Facebook, на която ѝ отне само 9 години, пише CNN.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ