Томислав Дончев: "Отглеждането" на добри предприемачи е по-важно от това на квалифицирани специалисти

Томислав Дончев: Отглеждането на добри предприемачи е по-важно от това на квалифицирани специалисти

Томислав Дончев: "Отглеждането" на добри предприемачи е по-важно от това на квалифицирани специалисти

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на форум, че "отглеждането" на добри предприемачи е по-важно от "отглеждането" на добри квалифицирани специалисти. Той заяви това при откриването на конференция на тема "Предприемачеството - двигател на социално-икономическото развитие", организирана от Съюза за стопанска инициатива /ССИ/, предаде БТА.

Според Дончев правилният разговор не предполага въпроси от типа кой ще ни даде пари, кой ще ни даде идеи, защото, по думите му, парите следват добрите идеи.

Дончев акцентира пред деловите среди върху необходимостта от производството на повече и по-скъпи неща, дори и уникални, които ние сме измислили, където добавената стойност е най-висока. Според Дончев има още много да се работи за преодоляването на проблема, свързан с обществени възприятия на предприемача като частник, печалбар, фирмаджия, както и за промяната на обществените представи от средата на 90-те години на миналия век, че пътят към успеха минава само през "далавера и късмет". Напротив, предполага талант, труд, смелост и потенциал да рискуваш, изтъкна вицепремиерът.

Според Дончев за откриването навреме на потенциалния предприемач важна роля играят и образователната система, и бизнесът. Обучителите би трябвало да имат предприемачески опит, а деловите среди - да предоставят свои специалисти по време на образователния процес в средните и висшите училища.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова изтъкна важната роля на предприемачите във връзка с корпоративната социална отговорност и напомни, че има приета стратегия по темата "Хоризонт-2023".

По повод на отбелязването на 30-та годишнина от основаването на Съюза за стопанска инициатива бяха връчени почетни награди на официалните гости и заслужили членове на работодателската организация.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ