Toyota инвестира 1 млрд. долара в компания за превоз на пътници

Toyota инвестира 1 млрд. долара в компания за превоз на пътници

Toyota инвестира 1 млрд. долара в компания за превоз на пътници

Японският автомобилопроизводител Toyota Motor инвестира 1 милиард долара в Grab, най-голямата компания за пътнически превози, организирани чрез мобилно приложение в Югоизточна Азия, информира Асошиейтед прес.

Toyota съобщи днес, че е постигнала споразумение с Grab за укрепване на съществуващото партньорство за разрастване на мобилните услуги в региона.

Представител на Toyota ще бъде назначен в съвета на Grab, а друг служител на Toyota ще бъде изпълнителен директор в Grab, уточни компанията.

Grab, която е подобна на Uber в САЩ, присъства в осем страни в региона, включително в Малайзия, Сингапур, Тайланд и Индонезия.

Дейността на Uber в Югоизточна Азия бе придобита от Grab по-рано тази година. Uber запази дял от 27,5 процента в новата компания след сливането.

Тойота първоначално бе предпазлива към технологиите на т.нар. споделено пътуване и безпилотно шофиране.

През последните години производителят на седана Camry, хибрида Prius и луксозните модели Lexus наваксва активно, като подписва партньорства по целия свят.

Grab, която е с централа в Сингапур, неотдавна привлече инвестиции от японската технологична и телекомуникационна компания SoftBank Group Corp. и китайския си конкурент Didi Chuxing.

Uber се опитва да расте в Япония, но този тип услуга се сблъска с отпора на влиятелните таксиметрови компании, особено в градските райони като Токио. Тойота доставя голяма част от автомобилите, използвани от таксиметровите компании.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ