Осло отказа допълнителна помощ на Norwegian Air

Осло отказа допълнителна помощ на Norwegian Air

Осло отказа допълнителна помощ на Norwegian Air

Правителството на Норвегия е взело решение да откаже допълнителна финансова помощ на самолетната компания Norwegian Air, която беше силно засегната от мерките срещу COVID-19, предаде Ройтерс. По-рано компанията съобщи, че най-вероятно ще изчерпи всичките си капиталови резерви до края на 2021 г., освен ако не получи финансиране от правителството.

Дружеството, което беше първото, започнало да осъществява нискобюджетни полети между Европа и Северна Америка, е заземило по-голямата част от своите самолети. Преди глобалната пандемия от COVID-19 компанията се фокусира върху бързо разрастване, поради което към средата на 2020 г. тя има близо 8 млрд. долара задължения, най-вече за самолети, които в момента не могат да генерират приходи. През последния месец компанията използваше само 21 от своите общо над 120 самолета. Всички 37 самолета Boeing 787, с които се изпълняваха трансатлантическите полети, също бяха заземени. В резултат акциите на Norwegian Air на Франкфуртската борса се сринаха с 98% от началото на годината.

„Решението на правителството да ни откаже финансиране е разочароващо  за всички служители в компанията“, коментира изпълнителният директор Якоб Шрам. Компанията обмисля варианти да продаде част от самолетите си, да преобразува част от задълженията в дялово участие или да привлече повече капитал от собствениците.

Още през май управлението на компанията беше поето от нейните кредитори, което позволи на Norwegian Air да получи държавна помощ на стойност 3 млрд. крони (329 млн. долара).

„Norwegian Air поиска още  милиарди крони държавна подкрепа, но ние заключихме, че това няма да бъдат отговорно похарчени обществени средства“, обясни министърът на индустрията Иселин Нибое.  Към момента правителството е предоставило 13 млрд. крони (1,42 млрд. долара) на авиационния сектор в страната под формата на грантове, кредити и гаранции.

През август 2020 г. шведското правителство също отказа молба за финансова подкрепа от Norwegian Air, поради заключение, че компанията не е била финансово стабилна още към края на 2019 г., тоест преди пандемията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ